szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megrázó és könnyfakasztó visszajelzéseket kap a „politikán felüli” film – büszkélkedett a producer az állami rádióban.

A filmesek alapjáraton is hajlamosak arra, hogy túldicsérjék saját alkotásaikat, de Rákay Philip most még ehhez képest is új szintre lépett fel. Az 1848. március 15-i események elképzelt verzióját bemutató Most vagy soha! forgatókönyvírója és kreatív producere a Kossuth Rádió vendége volt, ahol arról mesélt: vidéki és budapesti helyszínekről is olyan jelzéseket kapott, hogy a vetítéseken – és itt most érdemes előre szólni, hogy ezt nem mi találjuk ki, pontos idézet következik az MTI-anyagból –

„spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet”.

Rákay a visszajelzéseket megrázónak és könnyfakasztónak nevezte, és arról is beszélt, hogy a Most vagy soha! egy politikán felüli film.

Az alkotást megnézte kollégánk is, és mint kritikájából kiderült, ő nem teljesen úgy gondolkozik a filmről, mint Rákay, bár igaz, a megrázó és könnyfakasztó szavakat ő is használhatta volna, csak egy kicsit más értelemben.

Most vagy soha!: Rákay Philipék semmit nem értettek meg a forradalomból, hiába forgattak 6 milliárdos filmet róla

Minden idők legnagyobb hazai filmes költségvetése arra ment el, hogy a Most vagy soha! a jó ízlést hírből sem ismerő alkotói megmutassák: mi is tudunk kicsit sárga, kicsit savanyú, B kategóriás akciófilmet készíteni, akár Petőfi Sándorról is, az első magyar Jediről, akit az első magyar Terminátor üldöz megveszekedetten. Kritika.

Valójában a Petőfi-filmnek igenis van tétje: mint bemutattuk, ha a mostani kurzus legfontosabb, történelminek nevezett filmjei besülnek, akkor el is zárhatják az állami pénzcsapot.

Ha besül a kurzus három legfontosabb filmje, elzárják az állami pénzcsapot

Soha nem volt ennyire centralizált és kizárólagos a magyar film állami finanszírozása. Három érdekcsoport osztozik a pénzen, amiből szinte csak történelmi művek készülnek. A kurzus három legfontosabb filmje kerül mozikba ezekben a hónapokban, sikerükön múlik a projekt jövője.

Rákay mindenesetre az állami rádióban most a kritikákra is kitért. Szerinte azok neki szólnak, a film „sokak számára csak ürügy”, hogy belerúghassanak a kormány filmtámogatási rendszerébe, és egyébként is „bugyuta kurzusfilmet próbálnak belelátni, miközben nem az”.