Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 8. 10:30

Jön a Meta saját képgenerátora

A világ legmeghatározóbb közösségi szolgáltatásainak tulajdonosa igyekszik erősíteni generatív mesterséges intelligencia területén, és saját képgenerátorral áll elő azon bejelentése után, hogy idővel minden termékének meghatározó részévé válik az MI.

Elérhetővé tette a Meta saját képgenerátor szolgáltatását, miután eddig óvatos bejelentésekkel jelezte, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp is egyre több generatív MI-funkcióval bővül a jövőben. Az egyszerűen Imagine névre keresztelt eszközről első ízben a novemberi Connect eseményen esett szó, de akkor még egy chatbot részeként lehetett működésre bírni, nem önálló termékként.

A dedikált weboldalnak (imagine.meta.com) köszönhetően a generátor a vállalat üzenetküldő alkalmazásain kívül is elérhető lesz, bár eleinte nem minden régióban (Magyarországról például még nem használható), az elérhetőség kiterjesztése fokozatosan történik.

A többi generatív MI-eszközhöz, mondjuk a Dall-E-hoz vagy a Midjourney-hez hasonlóan az Imagine is szöveges promptokból, leíró mondatokból hoz létre képeket a Meta Emu modelljének segítségével, ami minden kéréshez négy, a bal alsó sarokban vízjellel ellátott 1280x1280 pixeles, 1:1 arányú képet készít, a megoldást később leválthatja egy láthatatlan vízjel-rendszer.

rabbit

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Meta több mint 1,1 milliárd nyilvánosan látható Facebook- és Instagram-képet használt fel a mesterséges intelligencia modelljének betanítására, tehát ha nekünk is van nyilvános láthatóságú Facebook-profilképünk, az is jó eséllyel az Emuban landolt.

A szolgáltatás használatához nem csak hogy Facebook- vagy Instagram-bejelentkezés szükséges, de egy Meta-fiók is, aminek a készítésére év eleje óta van lehetőség, és eddig jobbára csak a különféle virtuálisvalóság-szolgáltatások felhasználói készítettek ilyet a Quest headsethez.

Az Imagine felülete rendkívül minimalista – a szövegbeviteli mezőn túl a négy generált képnek szánt terület látható, amiket elégedettség függvényében JPG-ként menthet le a felhasználó, az elkészített képekkel kapcsolatban pedig eddig vegyes értékeléseket és véleményeket lehet olvasni.

A cég emellett több tucat új generatív AI-funkciót tesztel többi szolgáltatásában: a Facebookon a csoportokat és Marketplace piacteret próbálja hatékonyabbá tenni, illetve már több tucat chatbot áll a felhasználók rendelkezésére, egyelőre az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról