Botrány

Navalnij - Az Európa Tanács miniszteri bizottsága független nemzetközi vizsgálatot sürget

A bizottság szerint a vizsgálatnak nemzetközi mechanizmuson keresztül kell történnie annak érdekében, hogy hatékony, független, pártatlan, gyors, alapos és átlátható legyen.

2024.03.17 20:30MTI

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága elítélte Oroszországot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt, és független nemzetközi vizsgálatot sürget - közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet pénteken.

A közlemény szerint a miniszteri bizottság azért szólított fel vizsgálóbizottság létrehozására, hogy biztosítsa az orosz ellenzéki politikus február közepén börtönben bekövetkezett halálának körülményeit feltáró nyomozás függetlenségét, "tekintettel az illetékes orosz intézményekbe vetett bizalom hiányára". A bizottság szerint a vizsgálatnak nemzetközi mechanizmuson keresztül kell történnie annak érdekében, hogy hatékony, független, pártatlan, gyors, alapos és átlátható legyen.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára levelet küldött Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, amelyben Oroszország feltétel nélküli és kötelező érvényű nemzetközi jogi kötelezettségeire emlékeztetett, köztük az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) minden jogerős ítéletének és határozatának végrehajtására.

Buric sajnálatosnak nevezte, hogy az orosz hatóságok leállítottak minden kommunikációt az Európa Tanáccsal a bíróság ítéleteinek végrehajtásával kapcsolatban, és számos ítéletet Oroszország továbbra sem hajtott végre. A főtitkár sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést az ítéletek végrehajtására.

Jelenleg 2633 olyan Oroszországot érintő ügy van, amelyek végrehajtásra várnak. A kirótt büntetésből fennmaradó összeg meghaladja a kétmilliárd eurót - emlékeztettek.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.