Oroszország

Orosz elnökválasztás - Vlagyimir Putyin fölényesen vezet az első részeredmények szerint

A lengyel külügy szerint jogtalan és tisztességtelen volt a szavazás.

2024.03.17 22:59MTI

Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő az orosz elnökválasztáson mind az exit pollok, mind szavazatszámlálás első eredményei szerint.

Az elnök a voksok összesítésének 50,02 százaléka szerint 87,34 százalékkal vezet - közölte helyi idő szerint vasárnap éjjel a Központi Választási Bizottság (CIK).

Az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) exit pollja szerint Putyin a szavazatok 87, a Közvélemény Alapé(FOM) szerint pedig a 87,8 százalékát kapta. Mindkét intézmény állami finanszírozású.

A hivatalban lévő elnök a legutóbbi, 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok rekordnagyságú 76,6 százalékát kapta.

A szavazatok felének összesítése után Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlamenti képviselője 4,11, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt házelnök-helyettese 4,01, Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja parlamenti bizottsági elnöke pedig 3,11 százalékon állt.

A moszkvai online szavazáson Putyin a voksok 89,1 százalékát szerezte meg, Davankovnak 4,4, Haritonovnak 3,3, Szluckijnak pedig 3,2 százalék jutott. A 28 oroszországi régióban, ahol szintén volt mód elektronikus távszavazásra, a voksoláson Putyin 87,4, Davankov 6,28,, Szluckij 3,76, és Haritonov pedig 2,56 százalékot kapott.

Több régióban már a szavazatok 100 százalékát összesítették. Putyin a "Luhanszki Népköztársaságban" 94,12, Herszon megyében 88,12, a "Donyecki Népköztársaságban" 95,23 százalékot, Zaporizzsja megyében 92,83, Jakutföldön 87,79, a Habarovszki területen 80,06, Csukcsföldön 90,49 százalékot, Magadan megyében 84,89, Hakaszföldön pedig 85 százalékot szerzett.

A részvétel moszkvai idő szerint 20 órakor - egy órával a kalinyingrádi urnazárás előtt - 73,33 százalék volt, ami abszolút rekord az orosz elnökválasztások történetében.

Az orosz belügyminisztérium szerint nem történt olyan jogsértés, amely a választások kimenetét befolyásolhatta volna. A tárca szerint 61 büntetőeljárás indult, 23 esetben hamis terrorfenyegetés címén.

A tájékoztatás értelmében a szavazóurnákat több esetben olyanok rongálták meg, akiket Ukrajnából zsaroltak, és az elkövetők a bűncselekményt mobiltelefonon élőben közvetítették ukrajnai hívóközpontokba. A minisztérium közölte, hogy a zaporizzsjai Berdjanszkban a helyi választóbizottság egyik tagja ukrán támadás következtében életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.