szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sportolók a versenyeken is csak semleges zászló alatt indulhatnak.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárta az orosz és a fehérorosz sportolókat a párizsi olimpiai játékok július 26-i nyitóünnepségéről.

„Nem vesznek részt a küldöttségek felvonulásán, mivel egyéni sportolókról van szó” – közölte a NOB a végrehajtó bizottság ülését követően. „De a lehetőség biztosítva lesz számukra, hogy megtapasztalják az eseményt” – tették hozzá.

A tervek szerint a megnyitón 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.

A NOB becslése szerint 36 orosz és 22 fehérorosz sportoló indul Párizsban. Az előző, tokiói játékokon 330 fős volt az orosz csapat, míg Fehéroroszországot 104 sportoló képviselte.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban.

A NOB tavaly decemberi döntése alapján a nyári ötkarikás játékokon részt vehetnek ugyan az orosz és a fehérorosz egyéni sportolók, de semleges zászló alatt kell indulniuk, és az általuk szerzett érmeket egyik országhoz sem regisztrálják az összesített éremtáblázatban. Azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon.

Indulhatnak a párizsi olimpián az orosz és fehérorosz sportolók, de csak semleges színekben

Azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, továbbra sem vehetnek részt a 2024-es nyári olimpián.