Illegális bevándorlás

Olasz belügyminiszter: a hajótörések bizonyítják, hogy az illegális migrációt az indulási ponton kell megállítani

Hétvégén Líbia partjainál veszett tengerbe mintegy hatvan ember.

2024.03.19 19:15MTI

A Földközi-tengeren történő hajótragédiák a bizonyítékai annak, hogy az illegális migrációt a kiindulásnál kell megállítani - hangoztatta Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Líbia partjainál történt újabb hajótörésre utalva hétfőn.

"Az illegális bevándorlást a kiindulási ponton kell megállítani, az ilyen tragédiák bizonyítják, hogy nem így kell kezelni a migrációt" - hangoztatta a miniszter, aki kijelentette, hogy minden egyes hajótörést fájdalommal fogad.

A belügyminiszter a hétvégén történt hajószerencsétlenségre utalt: Líbia partjainál veszett tengerbe mintegy hatvan ember. Túlélő társaiknak az Ocean Viking civilhajó nyújtott segítséget. Ezzel egy időben Lampedusanál a parti őrség emberei siettek segítségére egy hétméteres csónaknak, melyben 49-en szorongtak, és az átkelés során két ember életét veszítette.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) líbiai irodájának hétfőn közölt adatai szerint év eleje óta 323-an vesztek a tengerbe.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy március az egymást követő hatodik hónap, melyben az olaszországi partokra érkező migránsok száma csökkent a tavaly év hasonló időszakához képest, összességében az akkor regisztrált húszezernek a töredékére.

Év eleje óta majdnem nullára csökkent a Tunéziából érkező személyek száma - tette hozzá Matteo Piantedosi, aki ezt a tavaly nyáron az észak-afrikai országgal aláírt megállapodásnak tulajdonította.

A miniszter kijelentéseivel egy időben Lampedusa és a szicíliai Pozzallo migránsközpontja is teltházat jelentett. A tavaszi jó idő visszatértével az afrikai partokról újraindultak az emberekkel teli bárkák Olaszország fele.

A belügyminisztérium adatai szerint 2023 január elseje és idén március 14. között huszonhat bevándorlót tartóztattak le nemzetbiztonsági okokból, további kilencvenöt személyt utasítottak ki az országból, több mint felüket tavaly október 7-e óta.

Két kiutasított marokkóit hétfőn szállítottak vissza hazájukba, mivel veszélyes dzsihadistáként szerepeltek a nemzetközi körözési listákon - közölte Piantedosi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.