Meglepő dolog derült ki a magyar munkavállalókról: ilyen sokan váltanának munkahelyet

Országos felmérés készült a munkavállalókról.

Munkahelyváltás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden az MTI-vel.

Munkahelyváltás   

Országos felmérésében az álláskeresési portál megállapította, hogy szinte minden második, 18-65 év közötti magyar munkavállaló potenciális jelölt lehet a munkatársakat kereső vállalatok számára. A válaszadók 12 százalékát adó aktív munkakeresők mellett ugyanis nem elhanyagolható lehetőség a passzív munkakeresők (a megkérdezettek 36 százalékának) megszólítása: ők azok, akik ugyan nem mennek a meghirdetett állások után, viszont kifejezetten nyitottak egy jó ajánlatra.

Hozzátették, hogy az állást keresők fele nem szűkíti a lehetőségeit kizárólag arra az ágazatra, amelyben éppen dolgozik vagy dolgozott legutoljára, hanem más területeken is érdeklődik az elérhető pozíciók után. Csaknem harmaduk pedig pályát módosítana, ezért kifejezetten más szektor álláshirdetéseit böngészi.

GettyImages-561229875 (1)
Fotó: Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

Kiemelték, hogy az új állás kiválasztásakor a munkavállalóknak a legfontosabbak az anyagiak: a fizetés mértéke a magyar munkavállalók 87 százalékánál az első helyen áll.

A közlemény idézte Dencső Blankát, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértőjét, aki elmondta, kutatásukat 2022 óta negyedévente végzik, a bér ez idő alatt mindig az első helyen szerepelt. A munkavállalók szemében sokat számít még a munkahely elhelyezkedése (67 százalék), illetve a munkaidő és munkarend (58 százalék), aminek jelentősége a pandémia alatt és után erősödött meg. Ezt követik az olyan árnyaltabb jellemzők, mint a munkakörülmények, a kollégák, a csapat. A szakmai ambícióval kapcsolatos elvárások 20 százalék alatt vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A felmérés alapján az emberek párhuzamosan több csatornát használnak új munkahelyük megtalálására. Az aktív keresők többsége állásportálokon böngészi az elérhető hirdetéseket, de népszerűek az apróhirdetésekkel foglalkozó internetes oldalak is, illetve tíz munkakeresőből hárman a munkaügyi központhoz fordulnak ilyenkor segítségért. Mindezek mellett fontos szerep jut az informális forrásoknak is: minden második ember hívja segítségül barátait, ismerőseit, amikor új munkahelyre vágyik, és a közösségi médiát is hasonló gyakorisággal használják ilyenkor.

A Profession.hu idei első negyedéves online felmérésébe a 18-65 év közti magyar lakosságból 1500 embert vontak be.

Ha igennel felelsz az itt található kérdésekre, talán neked is ideje elgondolkodnod a felmondáson.

Így töltsd fel villámgyorsan a telefonod, ha nincs sok időd - Kevesen gondolnak ezekre az egyszerű praktikákra

Ha nincs túl sok időd otthon, töltsd a telefonod az alábbi tippek szerint a leggyorsabb eredmény érdekében!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük