Országgyűlés: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalnak ma a képviselők

2024. márc 20. 6:18
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
/ Fotó: Zsolnai Péter

A BM hatáskörének bővitése is napirenden lesz / Fotó: Zsolnai Péter

Az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról tárgyal szerdán az országgyűlés.

A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

A parlament megvitatja az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló indítványt. Ennek indoka, hogy Oroszország 2023-ban felmondta a szerződést, a NATO-tagállamok pedig kinyilvánították szándékukat a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére. A törvényjavaslattal Magyarország ezen szándéknak tesz eleget. Az 1992-ben hatályba lépett, az Atlanti-óceán és az Ural-hegység közötti térségre vonatkozó szerződés a nehézfegyverzet öt kategóriáját korlátozta.

Két további nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden. Az egyik egy magyar-vietnámi megállapodás a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről, a másik a Magyarország és Törökország között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szól.

A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények kormány által kezdeményezett módosítása után a rendőrség – feladatai ellátása céljából – megismerheti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait, illetve közvetlenül hozzáférhet a vendéginformációs zárt adatbázishoz. Ha a javaslatot elfogadják, a mindennapos testnevelésórán történő részvétel alól kizárólag a versenysportolók kaphatnak felmentést, ha a tanórával azonos időszakra esik az edzésük.

A képviselők tárgyalják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ. Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

pedofilok

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

veszélyhelyzet hosszabbítás kormány Országgyűlés parlament