szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sportolók közül csak egy él Magyarországon, a legtöbbjüknek a magyar nyelvvel is gondja van.

Öt versenyző képviseli Magyarországot a március 20-23. közötti montreali műkorcsolya- és jégtánc világbajnokságon összesen: Vlasenko Alekszandr (férfi egyéni), Ignateva Marija és Szemko Danijil Leonyidovics (jégtánc), illetve Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei (páros) – írja a Telex.

Tavaly Láng Júlia személyében még akadt egy Magyarországról származó versenyző, de mivel ő idén nem tagja a csapatnak, csak olyanok képviselik az országot, akik Ukrajnában vagy Oroszországban születtek. Úgy tudni, az importált sportolóknak az Odesszában született, 23 éves Szemko Danijil kivételével (ő legalább Magyarországon él) a magyar nyelvvel is gondjaik vannak, emiatt a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) nyelvtanfolyamot is indított.

A junior csapatnál már tavaly is hasonló volt a felállás, akkor egy francia és három orosz születésű sportoló indult magyar színekben.

A probléma nem új keletű, a Kósa Lajos fideszese képviselő vezette MOKSZ elnökségét már korábban is számos kritika érte, amiért kiszorítják a magyar sportolókat, és a helyükre külföldieket importálnak. A szervezethez több szülői panasz is érkezett a korábbi Európa-bajnok Sebestyén Júliára, az örmény–orosz szakmai vezetőkre, Vardanjan Gurgen szakági sportigazgatóra és feleségére, Ipakjan Jeranjak szövetségi kapitányra a megfélemlítő és a sportolókat megalázó módszereik miatt.

Sebestyén Júlia ellen kiskorú veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást a rendőrség, a szülők ugyanis rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, pofonokról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számoltak be. Sebestyén szerint szisztematikus hadjárat zajlok ellene, ő pedig edzőként ódzkodik mindenféle fizikai és verbális erőszaktól, megalázó vagy sértő gyakorlattól.

A MOKSZ honlapján megjelentek szerint Vlasenko Alekszandr Sebestyén Júlia vezetésével készül. A páros felkészülését Dmitry Savin, a jégtáncosokét Barbara Fusar-Poli segíti.

Nyitóképünkön Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei láthatók.