Kiszámolták, mennyi benzint fogyaszt valójában az ülésfűtés!

2023. dec 8. 15:24
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A német autóklubnál kiszámolták, hogy mennyit benzint égetnek el az autó elektromos fogyasztói / Fotó: Getty Images

A német autóklubnál kiszámolták, hogy mennyit benzint égetnek el az autó elektromos fogyasztói / Fotó: Getty Images

A német autóklub - az ADAC - az ülésfűtés mellett azt is kiszámolta, hogy mennyit fogyaszt a ködlámpa, a rádió vagy éppen a szivargyújtó. Az eredmény lenyűgöző!

Már nem csak hajnalban mutat fagypont alatti értéket a hőmérő. Szóval aki most reggel beül fogvacogva a jéghideg autóba első dolga, hogy feltekeri a fűtést, és (ha van) bekapcsolja az ülés- és kormányfűtést, valamint az első és hátsó ablakfűtést.

Viszont bármilyen praktikus is ezek az elektromos fogyasztók, ahogy a nevük is sugallja, áramot fogyasztanak, vagyis a legvégén több üzemanyagot éget el az autó miattuk. A jármű elektromos fogyasztói amellett, hogy extra kényelmet biztosítanak, többletenergiát is igényelnek. Ezt az energiát a generátor állítja elő. Minél nagyobb teljesítményt kell kiszolgáltatnia, annál többet kell dolgoznia a belső égésű motornak a generátor meghajtásához.

A szellőztetéssel átlagosan 0,17 literi benzin fogy 100 kilométerenként / Fotó: Séra Tamás

A szellőztetéssel átlagosan 0,17 liter benzin fogy 100 kilométerenként / Fotó: Séra Tamás

Tehát végül megfizetünk mindenért. De mennyit is? A német autóklub, az ADAC kiszámolta, hogy valójában mennyibe kerül nekünk a langymeleg kényelem. Úgy számoltak, hogy 100 watt teljesítmény óránként 0,1 liter benzin vagy 0,1 kilowattóra (kWh) villamos energia további fogyasztását eredményezi.

Íme egy példa: Ha megy a tükörfűtés, az ülésfűtés, a hátsó ablakfűtés, a kormányfűtés és a szellőztetés is, akkor ez azt jelenti, hogy a 100 kilométerenként az üzemanyag-fogyasztás körülbelül fél literrel növekszik.

Ezekre az átlagos fogyasztási értékekre számíthat a különböző elektromos fogyasztóknál 100 kilométerenként:

1. Fűthető ablakok (800 W) – 0,8 liter üzemanyag

2. Szellőztetés (170 W) – 0,17 l

3. Tompított fényszóró (125 W) – 0,125 l

4. Ködlámpa (110 W) – 0,11 l

5. Ülésfűtés (100 W) – 0,1l

6. Kormányfűtés (50 W) – 0,05 l

7. Fűthető visszapillantó (40 W) – 0,04 l

8. Szivargyújtó (180 W-ig) – 0,18 l

9. Rádió (20 W) – 0,02 l

Spórolni akar?

Csak akkor kapcsolja be az elektromos fogyasztókat, ha valóban szükségesek. Ha azonnal kikapcsolja a hátsó ablak fűtését, amint az ablak kitisztult, és nem használja az ülésfűtést a teljes út során, máris pénzt takaríthat meg. Ha azonban a biztonságról van szó, nem szabad fukarkodnia, hiszen biztonságosan megérkezni megfizethetetlen.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

benzin ADAC fogyasztás ülésfűtés klíma