Órákon belül lecsap az országra az ítéletidő: azonnali riasztás adta ki a meteorológusok

2024. március 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Órákon belül lecsap az országra az ítéletidő Fotó: Getty Images

Erre nem voltunk felkészülve!

Egy nagyon erős front éri el az országot szombat délután.

Nagyon hirtelen fog érkezni, napközben még napsütéses idő várható, aztán jön az ítéletidő.

Egyre jobban megerősödik az észak-nyugatias szél, majd a hidegfront megérkeztével viharossá fokozódik.

Több riasztás is érvényben van

Több időjárási riasztást is kiadtak szombatra a markáns hidegfront miatt.

A fronthoz kapcsolódóan az északnyugatira forduló szelet nagy területen átmenetileg viharos széllökések kísérhetik (ált. 70-80 km/h, magasabban fekvő területeken, Balaton környezetében ennél nagyobb 85-90 km/h is előfordulhat).

A front előterében és mentén, szintén a késő délutáni óráktól a záporok mellett zivatarok is előfordulhatnak, erre az ország északnyugati felében lehet esély. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti.

A délután második felében északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik a Dunántúlra esővel, záporokkal, de este, késő este már az ország keleti felén is kialakulhat csapadék.

Élénk, erős lesz a déli-délnyugati szél, majd estefelé északnyugaton már északnyugatira fordul a légmozgás, melyet viharos lökések kísérhetnek.

Hajnalban 2-7, kora délután pedig 16-22 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap még délen és keleten indul felhős, több helyen esős idővel a nap, de északnyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet. Délután már napos, gomolyfelhős idő várható, elszórt záporok, egy-egy zivatar a Dunántúlon és északkeleten fordulhat elő. A nyugati, északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 1-7, délután 9-15 fokot mérhetünk.

Hétfőn a napos-gomolyfelhős időben elszórtan alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok, a hegyekben akár hó-, illetve jégdarazáporok is előfordulhatnak. Élénk, erős északnyugati szél várható. Hajnalban -2, +5, délután 9-15 fok valószínű.

Kedden napos, fátyolfehős időre van kilátás, kisebb csapadék csak néhol fordulhat elő. A délkeletire forduló szél többfelé megerősödik, északnyugaton helyenként viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 11-18 fok között alakulhat. Szerdára is túlnyomóan napos, száraz idő körvonalazódik. Élénk, erős délkeleti széllel érkezik a meleg. Délután 14-22 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Forrás: Időkép

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest