Önkormányzati választások: ezen a 11 településen más lesz a választási rendszer

2024. márc 24. 8:37
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Megváltozott az önkormányzati választási rendszer / Illusztráció: Pexels

Megváltozott az önkormányzati választási rendszer / Illusztráció: Pexels

Tizenegy településen másként választják meg a képviselő-testület tagjait június 9-én, mint öt évvel ezelőtt.

A települési önkormányzati képviselő-testület, illetve közgyűlés megválasztandó tagjainak számát tavaly október 31-ig kellett meghatározniuk a jegyzőknek a szeptember 1-jei lakosságszám alapján.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és ott úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, 1000 lakosig négy, 5000 lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.

A 10 ezernél nagyobb lakosú településen és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. (A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között).

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron 2019-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, júniusban azonban már úgynevezett egyéni listán választják meg őket, mert a települések lakosainak száma 10 ezer alá csökkent. A változás érinti a képviselők számát is: a korábbi 11 helyett 8 tagúak lesznek a júniusban megválasztandó testületek.

Ugyanakkor négy településen - Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon - 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma, így ezeken a településeken egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. A településeken nyolc helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.

Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad ugyan a vegyes választási rendszer, de - a lakosok számának csökkenése miatt - kevesebb lesz a választókerület.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

2024-es önkormányzati választás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

önkormányzati választás 2024 Változik