Készültségbe helyezték a lengyel légierőt egy orosz rakéta miatt

2024. márc 24. 15:05
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Lengyel légtérbe tévedt egy orosz cirkálórakéta, riasztották a honi és a NATO légvédelmet/Fotó: Northfoto

Lengyel légtérbe tévedt egy orosz cirkálórakéta, riasztották a honi és a NATO légvédelmet / Fotó: Northfoto

Varsó magyarázatot kér Moszkvától az orosz cirkálórakéta által elkövetett lengyelországi légtérsértése miatt. Emiatt riadóztatták a lengyel légierőt és a NATO közelben tartózkodó vadászgépeit is.

Vasárnapra virradóra Oroszország ismét jelentős drón- és rakétatámadást hajtott végre ukrán városok ellen. Az egyik orosz cirkálórakéta a lengyel légtérbe is behatolt, emiatt riasztották a lengyel légierőt és a NATO közelben tartózkodó repülőgépeit. "Magyarázatot fogunk kérni Moszkvától az orosz cirkálórakéta által vasárnapra virradóan elkövetett légtérsértésére- közölte Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

Wronski azután tette közzé a bejegyzést a közösségi médiában, hogy a nyugat-ukrajnai Lviv régiót is ért vasárnap hajnali orosz rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta átmenetileg behatolt a lengyel légtérbe.

Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól” – írta Wronski bejegyzésében. A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal „az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére”, a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy „a saját belügyi problémáival foglalkozzon”.

„Elítéljük a terrorizmus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját” – fogalmazott Wronski a Reuters jelentése szerint.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén közölte: a vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt. Hozzátette, a rakéta 39 másodpercig tartózkodott a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

orosz ukrán háború

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

orosz ukrán háború orosz rakétatámadás Lengyelország tiltakoznak orosz-ukrán konfliktus