Megvan a szlovák választások hivatalos eredménye: közülük kerül majd ki az új államfő

2024. márc 24. 16:35
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Komolyodik a küzdelem a szlovák államfői pozícióért: Korcok és Pellegrini között fog eldőlni a szavazás / Fotó: Northfoto /

Komolyodik a küzdelem a szlovák államfői pozícióért: Korcok és Pellegrini között fog eldőlni a szavazás / Fotó: Northfoto /

Érkezik a szlovák választások következő fordulója: Ivan Korcok korábbi külügyminiszter és Peter Pellegrini között fog eldőlni a szavazás.

Szlovákiában most esedékes az elnökválasztás, azonban az első fordulóban senkinek nem sikerült az abszolút többséget összehoznia, ezért két hét múlva, április 6-án újabb fordulóra kerül sor.

Ebben a fordulóban, a Robert Fico miniszterelnök támogatásában részesülő Peter Pellegrini és a Fico ellen kampányoló Ivan Korcok között fog eldőlni a választás. A vonatkozó szabályozás szerint a következő fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa - írja az Index.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazniuk a szlovák választóknak, akik részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonlóan a korábbi évek választási statisztikáihoz. A Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatai szerint a részvételi arány a korábbi átlagnál némileg magasabb volt a városokban (53,1 százalék) és alacsonyabb a vidéki településeken (50,4 százalék).

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

A legtöbb szavazatot Ivan Korcok korábbi külügyminiszter kapta, aki a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, így közte és a második legjobb eredményt elért jelölt - aki a szavazatok 37,02 százalékát zsebelte be - Pellegrini között fog eldőlni az államfői pozíció sorsa.

A harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki két százalékot szerzett.

A jelenlegi szlovák államfő megbízatási időszaka június 15-én fog lejárni, a közelgő dátum és második forduló miatt pedig Korcok és Pellegrini is komolyan beleáll a kampányba. Ivan Korcok a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához, Peter Pellegrini szerint pedig a többség olyan vezetőt kíván látni az állam élén, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni.

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Szlovák Szlovákia elnökválasztás szavazás