David Pressman ismét odaszúrt a kormánynak

2024.03.26. 05:58
Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója miatt tartott fogadást hétfőn budapesti rezidenciáján. David Pressman beszédében az Egyesült Államok és Magyarország között felmerülő nehézségekre is kitért. Véleménye szerinte a problémára létezne megoldás, ha a kormány részéről meglenne a „politikai akarat″.

Mint írtuk, David Pressman az amerikai nagykövetségen tartott fogadást hétfőn. A rendezvényen Rubik-kocka-verseny is volt, emellett Rubik Ernő is feltűnt, aki ötven éve találta fel a játékot. Az eseményen részt vett többek között Polgár Judit, Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, Mérő László, neves kutató és feltaláló, valamint a Pamkutya nevű influenszerduó is. 

Pressman egy beszédet is tartott, amelyben kifejtette, hogy a Rubik-kocka „végtelen összetettségéhez képest az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában felmerülő nehézségek megoldhatóak”.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerint:

A megoldást meg lehet találni, sőt gyors megoldás is található, ha megvan erre a politikai akarat. Ahogy a múlt heti beszédemben világossá tettem, az Egyesült Államok már meghozta azt a döntést, hogy felismerhetőbb kapcsolatot akar Magyarország kormányával. De egy kapcsolat jobbá tétele nem olyan választás, amelyet egy kormány egyedül meghozhatna

– fejtette ki David Pressman.

Az amerikai nagykövet megemlékezése is kiverte a biztosítékot

Mint írtuk, David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete március 14-én emlékezett meg arról, hogy Magyarország 25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, a NATO-hoz. A nagykövet kritikus, ugyanakkor elmondása szerint optimista beszédet mondott, amelyben többek között arról szólt, hogy a magyar kormány többször is ellenségként hivatkozott az Egyesült Államokra.

Az amerikai nagykövet beszéde miatt Tényi István a három legfőbb közjogi méltóságnál tett közérdekű bejelentést. A volt fideszes politikus az Indexnek is továbbította a panaszát, amelyet az államfőnek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek címzett. 

TÉNYI ISTVÁN SZERINT DAVID PRESSMAN MAGATARTÁSA ÉS CSELEKEDETEI SÚLYOSAN SÉRTIK MAGYARORSZÁG SZUVERENITÁSÁT.

Hozzátette, sürgősen véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az Amerikai Egyesült Államok felhatalmazva érezze magát arra, hogy egy olyan szövetséges országot, mint Magyarország, „érzékenyítsen és demokráciára tanítson”.

Menczer Tamás szintén kiakadt az amerikai nagykövet megszólalása miatt, amit egy baloldali politikai aktivista beszédéhez hasonlított. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint David Pressman nem nagykövethez méltó megemlékezést tartott.

David Pressman előző heti beszédére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált, miszerint „egy baloldali politikai aktivista nyilatkozataként” kell értékelni. Ezzel összefüggésben pedig arra is emlékeztette az amerikai nagykövetet, hogy amikor ő a NATO-n belüli bizalom aláásásáról beszél, akkor jusson eszébe, hogy a magyarok hány honfitársát menekítették ki Afganisztánból a kivonuláskor.