Megszólalt a Foxpost a rendszerüket érintő hekkertámadásról

2024.03.26. 07:32
A Foxpost csomagküldő szolgálat a rendőrséggel szorosan együttműködve megvédte a vásárlók adatait és garantálja a rendszerei biztonságát. Egy hekkertámadást sikerült is kivédeni, nem kerültek ki a felhasználók jelszavai, sem rendelési adatai.

Mint ahogy azt korábban az Index megírta, a Foxpost csomagküldő szolgálat hálózatából szerzett meg egy hekker ügyféladatokat, majd a cégtől 25 millió forint értékű kriptovalutát követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra az adatszivárgást. A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya Orosházán ütött rajta a zsarolással gyanúsítható adathalászon.

A Foxpost határozott állásponttal reagált az esetre.

Nem engedünk zsarolásnak. Hisszük, hogy a zsarolásnak való engedés nem megoldás, mert fenntartja és ösztönzi a bűnözés ezen formáját

– jelentette ki Bengyel Ádám, a FoxPost vezérigazgatója.

Hozzátette: a vállalat minden szükséges lépést megtesz az adatok védelme és rendszerei biztonságának garantálása érdekében, szorosan együttműködik a hatóságokkal, hogy megvédje infrastruktúráját. A rendőrség munkájának köszönhetően a tetteseket elfogták, adatok nem kerültek nyilvánosságra. Az ügyfelek kiszolgálása és az üzletmenet folyamatossága mindvégig zavartalan volt.

A támadó által ellopott, de nyilvánosságra nem került adatok közvetlen károkozásra nem alkalmasak.

Nem kerültek ki a felhasználók belépési adatai, jelszavai és a webshopok rendelési adatai.

A FoxPost semmilyen formában nem kér bankkártyaadatokat a felhasználóktól – tették hozzá.

A vállalat által lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a támadók potenciálisan néhány százezer felhasználó egyes adataihoz férhettek hozzá, azonban bizonyíthatóan kevesebb mint száz felhasználó adatait lopták el. Az érintettek a vonatkozó szabályoknak megfelelően tájékoztatást kaptak.