Összekapta magát a forint a sorsdöntő bejelentés előtt

2024.03.26. 07:58
A dollár és a svájci frank ellenében kissé erősödött a forint kedd reggelre, az euróval szemben azonban egy helyben maradt a magyar fizetőeszköz árfolyama. A hét legfontosabb eseménye a forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban kétségkívül az MNB kedd délutáni kamatdöntő ülése lesz, mely komoly árfolyammozgást okozhat a magyar deviza piacán.

Az eurót reggel hét órakor 396,97 forinton jegyezték az előző esti 396,96 forintos szint után. A dollár jegyzése 365,98 forintra csökkent 366,40-ről, a svájci franké 406,66 forintra ment lejjebb 407,47 forintról.

A márciusi kezdéshez képest kedd reggeli jegyzésén a forint 1,1 százalékkal áll gyengébben az euróval, 0,7 százalékkal gyengébben a dollárral és 0,9 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Hétfőn a 393 alatti szintről kezdte a kereskedést a forint az euróval szemben, majd péntek délutánra a 397-es szint fölé gyengült.

Az év eleje óta a forint 3,5 százalékkal gyengült az euró és 5,3 százalékkal a dollárral szemben, a svájci frank ellenében viszont 1,4 százalékkal áll erősebben.

Nagy változás előtt áll a forint

Ahogy összefoglalónkban írtunk is róla, a jegybank keddi kamatdöntése jelentősen befolyásolhatja fizetőeszközünk árfolyamát.

Várakozásunk szerint 75 bázispontos lesz a kamatvágás mértéke, sok múlik viszont a jegybanki kommunikáción is, elsősorban azokra az üzenetekre kell majd figyelni, melyekkel a várható további kamatpályára utalnak

– magyarázta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

A Makronóm Intézet ezzel szemben egy még óvatosabb, 50 bázispontos kamatvágásra számít a keddi ülésen, figyelembe véve, hogy a jegybank kommunikációjában az utóbbi hetekben szigorúbb hangnemre váltott, és igyekezett hűteni a piaci várakozásokat.