Levelet írt a SPAR vezetősége a dolgozóinak a magyarországi politikáról

B RKL20220308039
2024.03.26. 15:17
„A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek” – olvasható abban az igazgatósági levélben, amit a SPAR Igazgatótanácsa jegyzett, és a SPAR Magyarország munkavállalói részére küldtek. A napokban forr a levegő a SPAR körül, és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Lázár János építési és közlekedési miniszter is üzent a vállalatnak.

„A 2023-as év nem volt egyszerű. A SPAR-Ausztria Csoport teljes csapatának, minden országban, ahol jelen vagyunk, súlyos inflációs kihívásokkal kellett megküzdenie. Az infláció mindenütt magas volt, és a vásárlók a szokásosnál is jobban vigyáztak a pénztárcájukra. De mi mindannyian megtettünk minden tőlünk telhetőt, profi kereskedőkként, megfelelő üzleti érzékkel cselekedtünk, és így együtt jó eredményt sikerült elérnünk, és a vállalatunkat továbbfejlesztenünk. A magyarországi helyzet különösen nehéz volt, és jelenleg is az” – olvasható a SPAR Igazgatótanácsának a Pénzcentrum birtokába került levelében, amit a SPAR Magyarország munkavállalói részére küldött az igazgatótanács.

„A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha...”

A levélben leszögezték, hogy ennek ellenére az ügyvezetés a munkavállalókkal és a partner-kiskereskedőkkel együtt kiváló munkát végzett Magyarországon. „Ezt mutatja a vállalat operatív, adók és egyéb pénzügyi jellegű kiadások előtti eredménye (EBITDA). Ezért szeretnénk kinyilvánítani őszinte köszönetünket!” Majd leszögezték:

A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.

Végezetül a levél alapján hangsúlyozzák, hogy a magyar kereskedőnek tekintik magunkat „és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe. Célunk továbbra is az, hogy jó helyi szolgáltató és élelmiszer-kiskereskedő legyünk a magyar lakosság, jó partner a hazai élelmiszergyártók, valamint jó és megbízható munkaadó az Önök számára”.

A levelet úgy zárják, „nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni, és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!”

Komoly szóváltás a kormány és a vállalat között

Mint ismert átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú SPAR üzletlánc, amely azt állította, így védekeznek az ellen, hogy „Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget” – fogalmazott korábban a cégcsoport vezérigazgatója.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú SPAR kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét

– közölte Hans Reisch, a SPAR Austria Csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban. A Kronen Zeitung nevű osztrák lap számolt be arról, hogy újabb fejleményei vannak az ügynek. Mint írták, a SPAR ausztriai ügyvezető igazgatója, Hans K. Reisch is azt kérte az Európai Bizottságtól,

HOGY INDÍTSANAK KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁST MAGYARORSZÁG ELLEN A KÜLÖNADÓ MIATT.

Majd erre érkezett a válasz Lázár János építési és közlekedési minisztertől, aki egy csütörtöki építőipari konferencián leszögezte: nem tűrik tovább a fenyegetéseket a SPAR-tól, amely „a korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak. A Menedzsment Fórum beszámolója szerint Lázár János a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján úgy fogalmazott:

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a SPAR így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül. Az építési és közlekedési miniszter ugyanakkor egyértelművé tette: nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”. „A SPAR-ral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – jegyezte meg Lázár János, majd hozzátette:

Nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot, és extraprofitot termelnek, amit kivisznek.

Hétfőn Nagy Márton a SPAR megvételéről leszögezte: „Foglalkoztam a SPAR kérdéskörével. Korábban már elmondtam: elítélem a vállalat kijelentéseit, amelyek következményekkel fognak járni.” Nagy Márton kiemelte, ilyen veszteséges működés mellett a vállalat fontolja meg, hogy elmegy-e innen. Majd elárulta: „Múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott.”

Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amelyeknek következményei lesznek.

Konkrét következményeket azonban nem említett. Szerinte „önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek. Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnák, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el”. Ugyanakkor közben az is kiderült, pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Eszerint a kiskereskedelmi lánc nem ússza meg a hetekben kirobbant botrányt annyival, hogy kemény üzeneteket kapott a kabinet részéről, és

HAMAROSAN KONKRÉT LÉPÉSEK IS TÖRTÉNHETNEK AZ ÜGYBEN.

A lap információi szerint a magyar kormány „rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé citálja a boltláncot”. Minden bizonnyal nem a SPAR Magyarországot, hanem az osztrák anyacéget, amelynek tulajdonosa, egyben vezérigazgatója szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett március közepén a magyar kormányzatról – írja a gazdasági portál.

(Borítókép: Róka László / MTI)