Tetszett a cikk?

Kispál gitárjátéka is, figurája is nehezen megkerülhető eleme a magyar könnyűzene történetének.

Ahogy már számtalanszor leírtuk, a Kispál és a Borz nélkül másképp néztek volna ki a rendszerváltás utáni évtizedek. A zenekar dalai kiadják az elmúlt bő 30 év, de főként az 1988 és a 2010-es évek közti időszak filmzenéjét. Mindenki pörgetheti belül a magáét.

Utazunk a következő buszon. Kérdezik, hogy mit látunk, azt mondjuk, hogy fákat. A Tiszai pályaudvaron várunk a büfékocsira, ahol amelyik rosszul van, az vagyunk mi. Egy leszedált országban élünk boldogan, míg csak meg nem halunk. De addig is csak még egyszer, ma éjjel. Valami ágyon, Magyarországon. Pedig nem süt a Nap be az ágyba, mint az athéni hotelszobába.

Ezek a dalok első sorban ugyan Lovasi Andráshoz köthetőek, ám a hangulatukat, a hangzásukat, a textúrájukat, a zenei szövetüket Kispál András gitárosként jelentősen meghatározza. Sőt, nélküle ezek a dalok többnyire nem lennének ugyanazok. Gitárjátéka egyszerre hagyományos, klasszicizáló és sajátos, a beat és a rhythm and blues felől jön, de néha még komolyzenei ihletésű vagy a népzene felől ismerős motívumokat is hallunk benne, összességében pedig valahogy minden kategória fölé emelkedik akkor, amikor Kispál gitárt ragad. Ahogyan van Lovasi-, úgy van Kispál András-iskola is.

Kispál 1964. március 27-én született Szolnokon, a Kispál és a Borz alapítója, két gyermek édesapja. A legendárium szerint annyi állatnevű zenekarban játszott korábban, hogy csak a később jól megismert distinkcióval egyezett bele abba, hogy az akkor új zenekaruk neve az legyen, ami.

A Kispál és a Borz feloszlása után Velőrózsák nevű zenekarával játszott, aztán pár évig nem láttuk a színpadon. Majd a Kispál lemezújrajátszós koncertjeivel, később új dalokkal és új lemezzel is visszatért, azóta ismét aktív. Ráadásul nem csak a Kispál és a Borz tagjaként, hanem annak leágazásaként elindult Kispál és a Lovasi részeként is.

„Fát vágtam. Kisnyugdíjas voltam. Nagyon boldog voltam. Én mindig is szerettem ezt. Ha hazajöttem régebben a turnékról, másik emberré váltam otthon, nem éltem tovább a rocker-életmódot, hogy „na, akkor szaladjunk bele még az éjszakába”. András mondta egyszer, hogy abszolút kispolgári típusú ember vagyok. Igaza van. Én ebben éltem eddig, innen rángattak most ki. De ez valószínűleg jó, mert már azt is kezdtem unni. Elmentem, vettem egy erősítőt, egy gitárt, és hajrá”mondta 2022-ben, amikor a később Beszorult mondat címmel megjelent új Kispál-album dalai készültek. Amúgy egyenesen ő szerepel e lemez borítójának a főhelyén.

A Beszorult mondat című album premierje a hvg.hu-n:

Egy egész albumnyi beszorult mondat – a Kispál és a Borz új lemeze először a hvg.hu-n

19 év szünet után jelenik meg új Kispál és a Borz sorlemez Beszorult mondat címmel, ami az online és a fizikai megjelenés előtt a hvg.hu-n már meg is hallgatható. És ha már így alakult, beszélgettünk is Lovasi Andrással és Kispál Andrással a dalokról, az azokban megbúvó generációs szembenézésről, de az is kiderül, mit keres Krúbi egy Kispál-albumon.

Most összeszedtünk a számtalan emlékezetes Kispál-gitározás közül párat.

A következő buszon

Zár az égbolt

Húsrágó, hídeverő

No Title

Download: http://v.blnk.fr/A1hy3dP7h

Ágy, asztal, TV

Ha az életben

Kispál és a Borz – Ha Az Életben

Download: http://v.blnk.fr/A1gt29P7h