Ez történik, ha későn fizeted be a számlát - Így előzd meg az extra költségeket

Fontos, hogy odafigyelj a befizetési dátumra, ha nem szeretnél pótlékot és extra díjakat fizetni.

számla cover
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A számlák fizetésére különösen fontos odafigyelni, hiszen már pár napos késés is büntetéssel jár. A tartós nem fizetés pedig súlyos következményekkel járhat. 

Ez történik, ha későn fizeted be a számlát 

Bárkivel előfordulhat, így veled is, hogy elfelejted időben befizetni a számlát, amire először egy fizetési felszólítás fog emlékeztetni. Ezeket első alkalommal normál postai küldeményként, a következő alkalommal pedig tértivevényes felszólító levélként küldi a szolgáltató. A felszólítás tartalmazni fogja a fizetendő összeget kiegészítve a felszólítás extra költségeivel, a felszólítási díjjal és a kamattal. 

számla cikk
Fotó: Cunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

Ha viszont ezek után sem történik meg a számla befizetése, elrendelhetik a szolgáltatás megszüntetését. Fontos, hogy a felszólító levelek megérkezését követő 5 napon belül kérhetsz részletfizetési kedvezményt vagy fizetési haladékot, de ehhez mindenképp kapcsolatba kell lépned a szolgáltatóval. Részletfizetési kedvezmény, illetve fizetési haladék 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető. A fizetési haladék időtartama pedig a számla esedékességétől számított legfeljebb 30 nap lehet. 

De ha a megállapodásban szereplő részösszegeket vagy valamelyik számlát nem rendezed a megjelölt határidőre, a lejárt esedékességű követelést egy összegben kell kifizetned. Ez az eljárás az MVM ügyfeleire vonatkozik, de hasonló elveket követ a többi szolgáltató is. Mindenképp érdemes azonban tájékozódni a rád vonatkozó szolgáltatónál is a részletekért, ahogy korábban is írtuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így kerüld el a késést

Azért, hogy ne kelljen a fentiek miatt aggódnod, több egyszerű módszer is létezik. Érdemes a szolgáltatód online felületén regisztrálnod, ahol nyomon követheted az összes számlabefizetést és az aktuális fizetési határidőket is. Természetesen a hagyományos kockás füzetes módszer is működhet, a lényeg, hogy nyomon kövesd a számláidat. Az online számlafizetés előnye, hogy e-mailben is kapsz majd emlékeztetőt, ha lejárt a fizetési határidő. Amit akár egyből ki is egyenlíthetsz bankkártyás fizetéssel. 

Ha hajlamos vagy elfelejteni dolgokat, és e-maileket sem nézel mindennap, jó ötlet lehet a csoportos beszedés beállítása. Ilyenkor a szolgáltató automatikusan levonja a számla összegét a megadott bankszámláról a fizetési határidő napján. A feledékenység mellett nagyobb problémák is állhatnak a nem fizetés mögött, ilyenkor sokat segíthet, ha előre tájékoztatod a szolgáltatót, és közösen próbáltok meg valamilyen megoldást találni. 

Olvass tovább - Így faraghatsz le alaposan a rezsiszámlákból: mindennapi apróságok, amik sokat jelentenek

Spórolj néhány célszerű változtatással!

Így faraghatsz le alaposan a rezsiszámlákból: mindennapi apróságok, amik sokat jelentenek

Spórolj néhány célszerű változtatással!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük