Így tartsd a meleget a fűtés feltekerése nélkül - 4 tipp, amivel spórolhatsz a fűtésszámlán

Nem fogsz fázni otthon, ha bevetsz néhány egyszerű és olcsó praktikát, amik segítenek bent tartani a meleget.

Meleg benntartása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtéssel mindenki igyekszik spórolni, ahogy csak tud, a megemelkedett energiaárak miatt. Jelentősen kevesebb lesz a számlád, ha bent tudod tartani a meleget a lakásban, és növeled a hőérzeted. Ebben lesznek segítségedre a következő tippek. 

 4 tipp, amivel spórolhatsz a fűtésszámlán

A fűtőeszközök megfelelő működésének ellenőrzéséről és a nyílászárók szigetelésének fontosságáról már volt szó korábban. De még ha minden tökéletesen működik is, hasznos lehet egy-két meleget benntartó tipp, amivel a fűtés feltekerése nélkül sem fogsz fázni. 

Öltözz fel 

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha nem szeretnél fázni, hogy otthon is melegen, rétegesen öltözöl. Vedd elő a legmelegebb otthoni ruhád, papucsod, köntösöd. Különösen fontos, hogy a lábad melegben legyen, ezért használj extra vastag zoknit vagy bebújós házi cipőt. Igyál meleg italokat, amik a testhőmérsékleted is megemelik, és a kezed is felmelegítheted a forró bögrén. 

Használj meleg függönyöket, szőnyeget

Cseréld le a nyári függönyöket, és tegyél vastagabb darabokat az ablak elé, amik megakadályozzák a meleg kiszökését. Figyelj arra is, hogy a függönyök ne legyenek túl hosszúak, és ne lógjanak rá a radiátorra, mivel ilyenkor sokkal kevesebb meleg jut a szobába. Szintén hasznos, ha a bejárati ajtó elé is teszel egy függönyt, főleg ha régi, nem jól szigetelő ajtód van, amin könnyen bejön a huzat. 

Ha vannak, éjszakára teljesen engedd le a redőnyöket, amik szintén akadályozzák a meleg levegő kiáramlását. Ha viszont kint süt a nap, húzd fel őket teljesen, mert a napsugarak az ablakon át is képesek felemelni a benti hőmérsékletet. Ahogy a függönyöket, úgy a szőnyeget is cseréld melegebbre, és helyezz el párat a konyhában is. 

Páratartalom helyes beállítása 

A párás levegő melegebbnek is hat, ezért ha nagyon száraz otthon a levegő, használj párásító készüléket vagy növényeket, amik segítenek párásabbá tenni. Télen is fontos viszont a rendszeres szellőztetés a friss levegő be- és a párás levegő kiengedése miatt, aminek felhalmozódása könnyen penészesedéshez vezethet. A hosszú órákig résnyire nyitva hagyott ablakok helyett pár percre tárd ki teljesen őket, így sokkal kevesebb energiát vesztesz majd. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hagyd nyitva a sütőt

Amíg nyáron kevesebb, télen inkább több sütőhasználat segíthet az ideális hőmérséklet elérésében, hiszen a sütés során keletkezett hő remekül fűti a konyhát is, csak ne felejtsd el nyitva hagyni a sütő ajtaját használat után. Fontos, hogy ne a sütő legyen az egyetlen fűtési mód, különösen, ha gázsütőd van, mivel a hosszú ideig tartó gázégetés jelentősen megemelheti a levegő szén-monoxid-szintjét. Ha kisgyerek vagy kutya van a lakásban, a biztonság kedvéért inkább ne alkalmazd ezt a megoldást.

Olvass tovább - 4 pont a lakásban, ahol elszökhet a meleg: ezeket vizsgáld meg, hogy ne szaladjon meg a rezsi

A fűtésszezon most kritikus: hogyan tarthatod bent a meleget? Ismerned kell a pontokat, ahol elszökhet.

4 pont a lakásban, ahol elszökhet a meleg: ezeket vizsgáld meg, hogy ne szaladjon meg a rezsi

A fűtésszezon most kritikus: hogyan tarthatod bent a meleget? Ismerned kell a pontokat, ahol elszökhet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük