szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pittsburghi Egyetem kutatói egy olyan, a mesterséges intelligencia által vezérelt telefonos alkalmazást fejlesztettek ki, ami néhány másodperces videó alapján megmondja, gyulladt füllel van-e dolga.

A Google rendszere másodpercek alatt kiszúrja a rákot, egy másik pedig már arra is képes, hogy 10 évvel előre jelezze a szívrohamot. A mesterséges intelligencia orvosi felhasználásában lévő potenciált még csak most kezdi majd el kiaknázni az emberiség.

A Pittsburghi Egyetem kutatói egy olyan okostelefonos alkalmazást hoztak létre, ami a fülbetegségeket diagnosztizálja. Egész pontosan felismeri a fülfertőzéseket, valamint az akut középfülgyulladást, így egyfelől leveszi a diagnosztizálás terhét az orvosok válláról, másfelől pedig épp emiatt hamarabb is lehet megkezdeni a probléma kezelését – derül ki a JAMA Pediatrics című tudományos folyóiratban megjelent publikációból.

Az akut középfülgyulladás a fülfertőzések egy nagyon gyakori típusa, ami főként a gyerekeket érinti. A középfül gyakran bakteriális, vagy vírusos fertőzés miatt begyullad, ami fájdalommal és lázzal jár, időnként pedig folyadék is szivárog a fülből.

Az egészséges dobhártya balról, a fertőzött jobbról látható.
Alejandro Hoberman

Alejandro Hoberman, a tanulmány vezető szerzője szerint a probléma az, hogy a betegséget gyakran rosszul diagnosztizálják. Ha nem veszik észre a fertőzést, akkor nem megfelelő ellátást kaphat a gyermek, míg ha „túldiagnosztizálják”, akkor szükségtelenül kap antibiotikumos kezelést. Az eszközt ezért úgy alkották meg, hogy segítsen a helyes diagnózis felállításában, ezzel együtt pedig a helyes terápiát lehessen elindítani. Hobeman szerint mivel a gyerekek 70 százalékát érinti a probléma, ez igen komoly segítég az orvosoknak.

Az okostelefonra telepíthető alkalmazás a fülről készített rövid videó alapján dolgozik. Hoberman és csapata 1151 videót gyűjtött össze, amit 635 gyermek dobhártyájáról készítettek 2018 és 2023 között. A rendszert 921 felvételen tanították be, hogy minél biztosabban ismerje fel a rendszer az akut középfülgyulladást, a maradék 230 videóval pedig tesztelték azt.

Vírust fecskendeztek süket gyerekek fülébe, hatból öt elkezdett hallani

Sikeres volt az első olyan nagyszabású klinikai vizsgálat, amely során genetikailag öröklődő siketséget igyekeztek kezelni.

A rendszer 93 százalékos pontosságot mutatott, aminek jelentősége akkor látszik igazán, ha hozzátesszük, hogy az orvosok 30–84 százalékos sikeraránnyal diagnosztizálják a problémát. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben nemcsak egyszerűbbé válhat a fertőzés diagnosztizálása, de pontosabbá is – írja az Interesting Engineering.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.