Hamarosan több millió forintot is lehet igényelni elektromos autók vásárlására

2023.12.10. 10:33
A vállalkozások jövő februártól 2025. március végéig pályázhatnak a támogatásra, amely maximális összege 4 millió forint is lehet egy 25 millió forint értékű elektromos autó esetében.

„A tervek szerint 30 milliárd forintos keretösszegből igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a hazai gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához, a beszerzési ár és az akkumulátorkapacitás függvényében 2,8–4 millió forint értékben”– írja az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Mint rámutattak, a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés, szállítás felel, aminek túlnyomó részét a közúti forgalom okozza. A szektor zöldítése céljából hirdették meg a pályázatot, amit december 18-ig lehet véleményezni. 

Jelenleg már közel 85 ezer zöldrendszámos gépjármű közlekedik a hazai utakon. Több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi –  ismertette a minisztérium

Az itt közzétett tervezet szerint: 

  • az igényeket 2024. február 1 és 2025. március 31. között lehet benyújtani, a támogatásra való jogosultsághoz 2026-ig le bonyolítani a beszerzést; 
  • a legalább két főt foglalkoztató magyarországi vállalkozásoknál, a taxisoknál csak a nem flottaszolgáltatást nyújtók részesülhetnek a támogatásból;
  • kis haszongépjármű, kisbusz és személygépkocsi vásárlására adnak lehetőséget;
  • tíz fő alatti cégek 1, 10-49 közötti létszámmal működők maximum 5, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb 10, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

Az egy cégre eső minimális támogatási érték tehát 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint lehet – részletezi a minisztérium.

A hvg összegzése alapján a 30 milliárd forintos keretösszegből 10,8 milliárdot budapesti, 19,2 milliárdot pedig az ország többi részén működő cégek között osztanak szét, maximálisan 9375 pályázó között.

Kategóriánként ennyi jár

Az akkumulátorok teljesítménye és a járművek ára alapján határozzák meg a támogatás mértékét, ami a személygépkocsik, illetve a maximum 9 fős kisbuszok esetében:

  • a 41 kilowattóra alatti, 11,5 millió forintnál kevesebbe kerülő járművek esetében 2,8 millió,
  • a 41–59 kilowattóra között, legfeljebb 14 millió forintba kerülőknél 3,6 millió,
  • az 59 kilowattóra feletti, legfeljebb 20 millió forintos értékűeknél pedig 4 millió forint.