Elveheti a rendőr a jogosítványt és a forgalmi engedélyt, ha nincs nálunk?

2024. ápr 4. 10:00
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Hogy veszi el a rendőr a jogsit vagy a forgalmit, ha nem kell magunknál hordani? / Fotó: Northfoto

Hogy veszi el a rendőr a jogsit vagy a forgalmit, ha nem kell magunknál hordani? / Fotó: Northfoto

A legjobbakkal is előfordul, hogy otthon hagynak valamit. Biztosan ült már volánnál, miközben a forgalmija és a jogsi is a kabátja zsebében pihent otthon, a fogason. Nos, ez most már nem számít jogsértésnek, de a mentességet feltételhez kötötték.

A rendőrség 2022 végén jelentette be, hogy 2023 január elsejétől semmi gond nincs, amennyiben vezetői és forgalmi engedély nélkül vezetünk. Legalábbis akkor, ha a sofőr rendelkezik hatályos vezetői vizsgával, illetve a jármű forgalmi engedélye is érvényes.

Nem mindegy persze, ki és mit vezet hivatalos dokumentumok nélkül. A hatóság feltételekhez kötötte, milyen eset nem számít jogsértésnek.

Új trükkel próbálkoznak az autótolvajok: ezekre a jelekre kell mostantól odafigyelni

Új trükkel próbálkoznak az autótolvajok: ezekre a jelekre kell mostantól odafigyelni

A közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet így változott:

„...a Magyarország területén történő járművezetéshez az e rendeletben meghatározott, magyar hatóság által kiállított járművezetésre jogosító okmányt a járművezetőnek vezetés közben nem szükséges magánál tartania abban az esetben, ha a járművezető az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik.”

Emellett arra is érdemes kitérni, hogy „... a járművezető nem köteles a közúti ellenőrzés során átadni a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a magyarországi járműnyilvántartásban.”

Tehát kicsivel több mint egy éve Magyarország területén a magyar hatóság által kiállított vezetői engedély és forgalmi engedély nélkül is autózhatunk. Ellenőrzés során nem szükséges felmutatni a két okmányt, ennek hiányában is tudnak igazoltatni a rendőrök.

Az elektromos autók javíttatása drága mulatság: ezért kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk a tulajdonosoknak a szervizben

Az elektromos autók javíttatása drága mulatság: ezért kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk a tulajdonosoknak a szervizben

Amennyiben olyan a helyzet, hogy helyben ugrik a jogsi, a rendőrök anélkül is elindítják a folyamatot, hogy odaadnánk a vezetői engedélyt. Manapság már a központi internetes adatbázis segítségével minden személyes adatunkhoz hozzáférnek, illetve az autó adatait is lekérhetik, sok más információ mellett. Ugyanitt jegyzik fel a történteket és indítják el a folyamatot, ha be kell vonjanak bármilyen iratot.

A rendőrség figyelmeztet: „... függetlenül attól, hogy a vezetői engedélyt, illetve forgalmi engedélyt az intézkedő rendőr elvette vagy sem, a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultsága felfüggesztésének bejegyzése tényéről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap”. Tehát minden intézkedésnek írásos nyoma van, amelyet az érintett állandó lakcímére is elküldenek.

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a forgalmi engedélyt vonták be, akkor azzal a járművel már csak a lakcímig vagy a telephelyig hajthat el a sofőr. Ott le kell parkolni az autót, és csak akkor közlekedhet vele ismét, amint a forgalmija megint érvényes lesz.

Elveszett a forgalmim! Mit csináljak?

Elveszett a forgalmim! Mit csináljak?

Ha egy sofőr Magyarországon kiállított vezetői engedéllyel, de külföldi járműnyilvántartásban szereplő járművel közlekedik, a jogosítványát otthon hagyhatja, de a forgalmi engedélyt magával kell vinnie az útra.

Fordított esetben: ha egy külföldön kiállított jogosítvánnyal rendelkező autóvezető Magyarországon bejegyzett járművel közlekedik, a vezetői engedélyt köteles magánál hordani, míg a forgalmi engedélye otthon lehet.

Még egy csavar a dologban: hiába közlekedik magyar állampolgár Magyarország területén, nála kell lennie a jogsinak és a forgalminak, ha ezen okiratokat más országokban állították ki.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Auto Bild

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Auto Bild jogosítvány forgalmi engedély rendőrség