szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választás még messze van, de Trump 4 százalékos előnye aggodalomra adhat okot a mostani elnöknek.

A Wall Street Journal december 10-én publikált felmérése szerint Joe Biden elnök megítélése új mélypontot ért el, most először Donald Trump vezet. Biden 4 százalékponttal marad el a volt elnök mögött, a felmérés alapján a választók 43 százaléka szavazna rá, míg Trumpra 47 százalék.

Trump előnye 6 százalékpontra nő, ha öt potenciális harmadik párti és független jelölt is elindul a választáson. Ők együttesen 17 syzázalékot kapnak, a demokratából függetlenné vált Robert F. Kennedy Jr. támogatottsága ebből 8 százalék.

A választók mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy Biden politikája segített neki személyesen, míg 53 százalékuk szerint az elnök programja inkább ártott. Ezzel szemben a választók mintegy fele szerint Trump politikája, amikor elnök volt, segítette őket személyesen, míg 37 százalékuk szerint ártott nekik.

A cikkben a Wall Street Journal többször is figyelmeztet arra, hogy a választás egy év múlva lesz, addig még sok minden történhet, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a felmérésből, bár Biden csapatában biztosan okoznak némi aggodalmat ezek a számok.