A Mikulásnak arab női nevet adnak Belgiumban, betiltott karácsonyfák Franciaországban és más őrületek

Németország, karácsonyi várás, karácsony, ünnep, tér, 2023. 11. 27.
Dortmund, 2023. november 27. A dortmundi karácsonyi vásár 45 méter magas karácsonyfája 2023. november 27-én. A német város szerint ez a világ legnagyobb karácsonyfája, amelyet 1000 lucfenyőből állítottak össze, és 48 ezer égő díszíti. MTI/AP/Martin Meissner
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években egyre fokozódik a karácsonyellenes őrület több, nyugat-európai városban, ahol a polgármester szélsőbaloldali politikus. Bordeaux csak az első állomás volt - ott tiltották be a karácsonyfát, hivatalosan környezetvédelmi okokból, a valóságban a muszlimoknak akartak kedvezni. Így. Idén az egyik francia polgármester szerint nem elég befogadó, nőies a Mikulás, egy szélsőbaloldali vezetésű belga városban arab keresztnevet akarnak adni a Mikulásnak. Egy osztrák kisváros pedig jövőre népszavazást akar tartani egy óvodában, hogy jöjjön-e egyáltalán a Mikulás, aki túl fehér...
Vágólapra másolva!

A baloldali önkormányzatok Nyugat-Európában nem érzik „eléggé" befogadónak, feministának a karácsonyt.

Nem tisztelik sem a hagyományokat, sem azt, hogy az emberek ragaszkodnak a karácsony hagyományos megünnepléséhez. Ezek a baloldali, szélsőliberális önkormányzatok minden évben kísérletet tesznek arra, hogy „újra feltalálják az ünnepi időszakot" és lényegében megszentségtelenítsék a karácsonyt.

A franciaországi, baloldali, ultraliberális önkormányzati képviselők több településen is azt szeretnék, hogy a karácsony legyen befogadóbb, feministább és sokszínűbb, ezért a gyerekek idén decemberben új „szereplők" egész sorával találkozhatnak az iskolákban és a karácsonyi vásárokon.

"Sidi-Mikulás", „Szent-Miklós, a nő" vagy „Anyuka kis Karácsonya" csak néhány azon új nevekből, karakterekből, amelyekkel a gyerekek idén decemberben találkozhatnak.

Ennek eredményeképpen mostantól az adventi naptár minden egyes napján egy-egy meglepetés alak, figura ugrik majd elő, ami nem mindenkinek fog tetszeni - erről írt a Le Figaro. Fogalmazzunk így: a normális, hagyománytisztelő, európai embereknek nem fog tetszeni.

Nantes-ban már második éve nincs igazi karácsony és karácsonyfa a város főterén. Egy "Téli utazás"-nak nevezett kompozíció és a hozzá tartozó fényszobrok, szivárványszínű világítóelemek és "multikulturális" installációk váltották fel a hagyományos karácsonyi díszeket és szimbólumokat.

A kép illusztráció Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Nantes szocialista önkormányzata büszkén állítja, hogy az volt a céljuk, hogy "teret engedjenek minden vallásnak, de a nem vallásos embereknek is".

A „Mama Kis Karácsonya" elnevezésű szobor futónadrágban, piros zokniban, széttárt lábakkal görnyed egy járókelők fölé felfüggesztett hintán. „Mert a 21. században a karácsony szelleme multikulturális - írta a város az X-en (korábban: Twitter), válaszul egy tiltakozó és megbotránkozó levélírónak. „Mert ezeknek a varázslatos pillanatoknak mindenkit a kreativitás ugyanazon zászlaja alatt kell egyesíteniük" -folytatódott a szocialista városvezetés válasza, amit gyorsan töröltek is, mivel azt végül „félreértelmezhetőnek találták..." Ami a "La nuit je vois" („Az éj, ahogy én látom") művészi megvilágítást illeti, a városközpont egyik „érzékeny" utcájában szerelték föl, majd szinte azonnal le is szedték, mert a visszafogott, alig látható fények miatt az emberek nem érezték magukat biztonságban, féltek. Ugyanis arrafelé sok a migráns...

(„Érzékeny" utcának szokás nevezni a liberális orwelli „újbeszédben" Nyugat-Európa nagyvárosainak olyan, migránsokkal teli bevásárló utcáit, ahol rengeteg zsebtolvajlást és más bűncselekményeket követnek el, de erről nem lehet nyíltan beszélni.)