Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy magyar rendező olyan díjat vehet át ma este, amit előtte csak hatan kaptak meg, két magyar vonatkozású film esélyes arra, hogy Európa legjobbjának válasszák, a hat éve Európa legjobb színésznőjének választott Borbély Alexandra pedig színpadra lép ma este. A hvg.hu a helyszínről tudósít.

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat este 36. alkalommal adja át rangos díjait, amelyet a magyarok nagy része akkor ismert meg, amikor Borbély Alexandra lett Európa Legjobb Színésznője a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért, 2017-ben. A díjat minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adják át egy, az Oscar-gála körülményeit felidéző, vörös szőnyeges gálán, ezzel is erősítve azt a képet, hogy az EFA díja az „európai Oscar-díj”. A hvg.hu a helyszínről tudósít, így ha valamelyik jelölést díjra váltják a magyar alkotók, arról nálunk értesülhetnek majd először.

Idén két magyar vonatkozású film esélyes az Európai Filmdíjra. Európa Legjobb rövidfilmje lehet Buda Flóra Anna 27 című animációja, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című animációs nagyjátékfilmje pedig ebben a kategóriában kaphat díjat.

A 27 premierjekor megkapta a világ egyik legfontosabb filmes díját, a cannes-i Arany Pálmát, így egyáltalán nem kizárt, hogy ezt a díjat is ennek a filmnek ítélik. Buda Flóra Anna animációs kisfilmje a fiatal felnőttek identitás- és egzisztenciális válságáról szól. Kritikánkban azt írtuk róla: „Mindössze tíz perc, de annyi minden belefért, hogy több nagyjátékfilmet is el tudnának vinni a hátán a témái: a 27 mélyre megy, okos, bátor, ötletes és kiforrott film, nem csoda, hogy imádta a zsűri Cannes-ban. Minden okuk megvolt rá.”

Ha pont „aközben" nyitnak rád - Tényleg zseniális a cannes-i filmfesztivál nagydíjas magyar filmje

Ritka az ilyen gyors reagálás, de Buda Flóra Anna a napokban Arany Pálmával kitüntetett, 27 című kisfilmjét máris meg lehet nézni Budapesten. És nagyon megéri.

A film elkészítéséhez benyújtott pályázatot a Nemzeti Filmalap többször is visszadobta, így végül minden magyar támogatás nélkül, magyar és francia alkotókkal készült el, Buda Flóra Anna pedig azt nyilatkozta lapunknak adott interjújában: „Ezt a filmet továbbra is francia-magyar koprodukciónak hívjuk, bármenyire is kilátástalannak tűnik a helyzet.”

Buda Flóra Anna: "Ezt a filmet továbbra is francia-magyar koprodukciónak hívjuk, bármenyire is kilátástalannak tűnik a helyzet"

Felháborodott Jakab Juli színésznő, forgatókönyvíró, hogy a Nemzeti Filmalap úgy gratulált Buda Flóra Anna Arany Pálma díjához, hogy a rövidfilmre beadott pályázatát többször is visszadobták. Jakab emiatt azt írta, a rövidfilm nem magyar, hanem francia. Buda Flóra Anna a hvg360-nak azt mondta, bizonyos szempontból egyetért a felháborodással, de több oka is van annak, hogy a filmet koprodukciónak tartja.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című animációs filmje posztapokaliptikus, a száz évvel későbbi Budapesten játszódó sci-fi, amelyben az emberek egy bizonyos életkornál nem élhetnek tovább: mivel már minden állat és növény kipusztult, csak egy speciális eljárással tudják fedezni az emberiség túléléséhez szükséges táplálékot. A film úgynevezett rotoszkóp technikával készült: színészek játszották el a jeleneteit, majd az alkotók képkockáról képkockára átrajzolták őket, de minden színész felismerhető maradt. A filmről kritikánkban azt írtuk: „Aki szereti a filmeket, annak látnia kell a Műanyag égboltot: olyan élmény, amilyet eddig nem sokat láthattunk, és élvezet lenne akár még lenémítva is nézni. A remekül kitalált történet szinte már csak hab a tortán.”

Igazi varázslat ez a film a világvége utáni Budapestről

Aki szereti a filmeket, annak látnia kell a Műanyag égboltot: olyan élmény, amilyet eddig nem sokat láthattunk, és élvezet lenne akár még lenémítva is nézni. A remekül kitalált történet szinte már csak hab a tortán.

Egy másik magyar vonatkozású sikerről már korábban tudni lehetett: az Európai Filmakadémia tiszteletbeli életműdíjjal ismerte el Tarr Béla munkásságát. A díj az Akadémia megfogalmazása szerint többet ér az „egyszerű” életműdíjnál, Tarr mindössze a hatodik alkotó, aki átvehette a díjat Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras után.

Mindezek mellett pedig Borbély Alexandra is színpadra lép ma este: miután 2017-ben Európa Legjobb Színésznőjének választották, most ő is díjat fog átadni a gála során.

Korábban még Reisz Gábor velencei nagydíjat elnyert Magyarázat mindenre című filmjének is lehetett szurkolni, a szintén minden magyar támogatás nélkül készült film felkerült ugyanis a legjobb filmek hosszú listájára, de sajnos a szűkített listára már nem szavazta be az EFA tagsága. Az összes jelölt film és alkotó itt olvasható.