szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrán elnök elmondásában nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltak a magyar kormányfővel.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

„Beszéltem a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről” – mondta el Volodimir Zelenszkij az X-csatornáján. A videóban az ukrán államfő az Argentínában tett látogatásának eseményeit összegezte, ugyanakkor talán az sem lehet véletlen, hogy az Orbánnal való találkozó rövid ismertetését követően egy pillanatra elkanyarodott a dél-amerikai eseményektől és inkább arra fordította a szót, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével, akikkel az uniós szintű közös munkáról és Európa közös védelméről tárgyalt.

 

Az ukrán elnök megfogalmazása valamivel konfrontatívabbra sikerült, mint ahogyan a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan interpretálta a rövid megbeszélés témáját. Havasi szerint ugyanis Orbán csak jelezte Zelenszkijnek, hogy az ukrán EU-csatlakozással kapcsolatban a tagállamok folyamatos tárgyalásban vannak egymással, ám ez az egyszerű közlés némileg ellentmond a találkozó feszült jellegének, amit talán Zelenszkij a maga verziójában hitelesebben írt le.

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, Orbán Viktor azt igyekszik elérni, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón ne szülessen döntés az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, illetve a magyar miniszterelnök a Kijevnek 2027-ig folyósítandó 50 milliárd eurós támogatás tervét is vétóval fenyegeti (bár ezzel a támogatást nem fogja tudni megakadályozni, maximum csak rövidebb periódusra elosztva, kevesebb pénzt szavaznak meg az ukránok számára). Emellett az Orbán-kormány emberei Washingtonban is azért lobbiznak majd, hogy a republikánusok lépjenek fel az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetése érdekében.

 

Elbizonytalanodott a Nyugat Ukrajna támogatásával kapcsolatban

A nyári ellentámadás kudarca miatt megingott a nyugati szövetségesek bizalma Kijevben, mivel az eredeti elképzelés az volt, hogy Ukrajna modern nyugati fegyvereket kap, amikkel sikereket ér el az oroszok ellen, ám az utóbbi nem abban a nagyságrendben történt meg, mint amire sokan számítottak.

Orbán Viktor múlt héten Ukrajna helyzetéről egy munkavacsora keretében tárgyalt Macron francia elnökkel, bár nem tudni, hogy miben állapodtak meg, Orbán ugyanakkor beszélt a találkozóról a Le Point-nak, ebben szerinte arról próbálta meggyőzni Macront, hogy a csatlakozás felajánlása nélkül hozzák közelebb Ukrajnát Európához.