DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Nem tudtunk fejlődni a szezon során” – Perez

Hiába kezdte erősen a 2023-as F1-es idényt, később nem tudott lépést tartani az autóval és Verstappennel a mexikói. Úgy érzi, Spanyolország volt a fordulópont.

A 2023-as Formula-1-es évad kezdeti szakaszában rövid ideig úgy tűnhetett, hogy Sergio Perez valamelyest kihívója lehet Max Verstappennek a világbajnoki címért való versenyfutásban: négy forduló után 2-2 volt a győzelmeik aránya, s még Miamiban is sokáig vezetett a mexikói.

Utána azonban Perez látványosan elveszítette a fonalat, az időmérőkön többször is kihullott már a Q3 előtt, számos hibát elkövetett, s a futamokon mutatott versenytempója is jócskán elmaradt a közben valósággal hengerlő Verstappenhez képest. Így a mexikói ugyan második lett a világbajnoki összetett tabellán, valójában a mezőny egyik legsúlyosabb csapaton belüli vereségét szenvedte el a harmadik címét fölényesen bezsebelő hollandtól.

f1-perez-redbull-2023-1_1



A Red Bull versenyzője azonban pontosan tudja, hol kell – az időmérőkön kívül – még előrelépnie 2024-be, ha a végéig harcban akar lenni a vb-titulusért:

„El akarom érni, hogy konzisztens legyek, hogy kiépítsek egy alapot” – nyilatkozta a Motorsport.com portálnak. „Ami idén hiányzott, az a fejlődés. Nagyon magas szinten kezdtem az évet, versenyben voltam Maxszal. De aztán nem tudtam innen fejlődni a szezon folyamán. Sőt, időnként még hátrafelé haladtam inkább. Úgyhogy talán ez a prioritás számomra: hogy fejlődjek az idény folyamán.”

 

Az F1-es Spanyol Nagydíj volt a fordulópont

Perez azt is elmondta, hogy a barcelonai hétvégétől kezdve veszítette el a fonalat az RB19-essel, de úgy érzi, az idei hányattatások összességében erősebbé tették őt:

f1-perez-redbull-2023-2

„Úgy éreztem, hogy más az autó, és sokkal többet kellett gondolkodnom azon, hogyan vezetek, mint korábban bármikor. Úgyhogy ez egy kisebb fordulat volt az évben. Nagyon erősen kezdtük az esztendőt az első öt-hat versenyen, utána viszont nem tudtunk együtt fejlődni az autóval. Szerintem ez az, ami hiányzott nálam idén, és ebben szeretnék óriásit előrelépni a következő esztendőre.”

„Ezeknek a problémáknak köszönhetően sokkal jobban megértettem, hogyan állítsam be az autót, és milyen irányba kell haladnom, ha gondjaim vannak. Úgy vélem, ez egyértelműen erősebbé tett minket a következő idényt illetően.”

„A tél során időt fogunk szakítani arra, hogy a mérnökökkel átrágjuk magunkat bizonyos dolgokon. Emellett komoly hangsúlyt fogunk arra fektetni, hogy együtt tudjunk fejlődni az autóval a szezon során. Szerintem ez a legfontosabb. Ha belegondolunk abba, milyen erősen kezdtük a szezont, akkor ha tudtunk volna fejlődni menet közben, sokkal erősebb idényt teljesíthettünk volna.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: