Emberpróbáló időszak vár több százezer magyarra: erre figyelmeztet a szakértő

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a szakértő, nagyon sokakat érint!

Allergiaszezon 2024-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az enyhe télnek köszönhetően felborult a fák virágzásának üteme, ami megváltoztatta a pollenszórás időszakát, és ez bizony nagyon rossz hír a magyarok közel egyharmadának. 

Allergiaszezon 2024-ben

A korai pollenszórásnak az enyhe tél az oka, hiszen egyes fák már februárban elkezdtek virágozni - számolt be a szakértő az RTL híradóban. Jelenleg húszféle allergén található a levegőben, de azok közül is a platán, a nyír és az eperfa pollenkoncentrációja a legmagasabb - az MTI oldalán közzétett ábrán ez jól látszik, ám a részletes napi pollenjelentés itt érhető el. Pár hét múlva pedig már a pázsitfű, csalánfűfélék és egyéb lágyszárúak pollenszórása is elkezdődik.

pollennaptár

Egy 2023-ban közzétett országos felmérés szerint a 16-59 kor közötti lakosság több mint 30%-a szenved pollenallergiában Magyarországon, azaz több százezrek fognak a következő időszakban az allergia olyan kellemetlen tüneteitől szenvedni, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és az ezekből fakadó álmatlanság, kialvatlanság, dekoncentráció, esetleg ingerlékenység. 

Nem szabad félvállról venni ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket, mert kezeletlenül súlyos légzőszervi megbetegedés, akár asztma is kialakulhat. Diagnosztizált betegség esetén egyesek antihisztamin-tablettát és szteroid orrspray-t használnak, vagy az allergiaszezon kezdete előtt 2-3 hónappal immunterápiába kezdenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arról, hogyan zajlik pontosan ez a terápia, itt írtunk korábban részletesen. A kezelés során a beteg a megfelelő kivonatban szedi azt az anyagot, amire allergiás, a szervezete így idővel hozzászokik az allergén jelenlétéhez, így az allergiás tünetei nem jelentkeznek. 

Otthoni praktikákat sem árt bevetni, hiszen a tünetek enyhítésében sokat segít az is, hogyha az ember nem napközben, hanem reggelente szellőztet, így a lakásba nem tud annyi pollen bejutni, közben mégis felfrissül a levegő. Erős allergia esetén sokan gyakrabban mossák az ágyneműt, a ruháikat, az arcukat és a hajukat is. 

Tisztítsd a tüdőt a mélyben - Ezért hasznos a barlangterápia, ha nehezen veszed a levegőt

A légzési problémákkal szenvedőknek megéri kipróbálni ezt a több mint száz éve alkalmazott gyógymódot.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: MTI, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük