Egy életre meg lehet szabadulni az allergiától

2024. április 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Fotó: Shutterstock

Ezeket kell tenned.

Egészséges ember el sem tudja képzelni, milyen idegölő lehet egy mogyoróallergiásnak minden csomagolt élelmiszeren azt bogarászni, vajon ha nyomokban is, de tartalmaz-e mogyorót, vagy milyen rémes lehet egy frissen diagnosztizált állatiszőr-allergiásnak döntést hoznia kedvenc kutyája, macskája további sorsáról.

Magyarországon tíz év alatt megduplázódott az allergiások száma: jelenleg a magyar lakosság kb. negyede küzd a kellemetlen betegséggel. 20 éven belül akár 50%-ra is emelkedhet az arányuk. Az allergia népbetegségnek is tekinthető. Általában nem veszélyes, ám tünetei gyakran szinte elviselhetetlennek tűnnek az érintettek számára.

És akkor a tavasz áldozatairól, a pollenallergiásokról még nem is beszéltünk. Számukra ez az év egyik legnehezebb időszaka. Akár több növény pollenjére is allergiásak lehetnek, és ezek virágzása idején kénytelenek beltéren tartózkodni a nap jelentős részében. Ilyenkor tavasszal a feléledő természetben minden hirtelen virágba borul, így brutál mennyiségű pollen száll egyszerre a levegőben.

Pollenallergia=szénanátha

A fák, a fűfélék és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák a pollenallergiát, melyeket a szél nagy távolságokba is képes elszállítani. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapadva váltja ki a tüneteket. Szénanáthának is hívják ezt a tünetegyüttest. Neve onnan származik, hogy a betegek főleg a „szénaszezon”, a nyári aratás idején produkálják a náthás tüneteket, melyek közül a leggyakoribb a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés, esetleg szemgyulladás.

Megelőzés=életmód-változtatás

Habár a különböző orrspray-k megfelelőek tüneti kezelésre, a megelőzés ez esetben is jobb megoldás. Ehhez csak néhány életmódbeli tanácsot érdemes megfogadni.

1. Legfontosabb, hogy az allergiás figyelje a pollenjelentést, és pollenszóráskor egyszerűen ne menjen a természetbe.

2. HEPA szűrős porszívóval takarítson.

3. A lakásban alkalmazzon légtisztító berendezést, kapcsolja be a légkondicionálót.

4. Naponta mosson hajat, hogy a polleneket elnyelje a lefolyó.

5. Hazaérkezés után az utcán viselt ruházatát azonnal cserélje otthoni cuccra.

Megoldás=immunterápia

Legjobb lenne persze megszabadulni az allergiától. Erre szolgálhat az aller­gén­specifikus immunterápia.

A kezelés anyagi és személyes befektetést igényel, azonban eredménye egy életre szól, így a terápiával 70-80 (!) tünetmentes évet is nyerhetünk. Mivel a teljes allergénpaletta csak 16-18 éves kor körül alakul ki, azaz ekkorra áll be, hogy valaki mi mindenre lehet allergiás, a terápia is csak ekkor indulhat. Előtte természetesen egy alapos kivizsgálás dönti el az allergia jelenlétét.

Fontos, hogy egy újfajta vizsgálattal ma már a kezelés sikeressége is jól prognosztizálható. A terápia lényege, hogy a beteg szervezetét apránként hozzászoktatják az allergénhez, és egy idő múlva már nem jelentkezik nála az allergiás reakció. A terápia időtartama minimum három, maximum öt év.

Találkozás a kórokozókkal

Kutatási eredmények szerint viszonylag jó eséllyel megelőzhető az allergiás állapot kialakulása, ha az immunrendszer gyerekkorban több kórokozóval találkozik. Ezért ma már a szakemberek is ellenzik, hogy a gyerek környezetében mindent mindig fertőtlenítsenek. Az is kiderült, hogy nagyon sokat segít, ha a gyerek állatokkal is kontaktusba kerül minél korábban. Vidéken, farmon cseperedett gyerekek körében arányaiban kevesebb allergiás megbetegedést regisztráltak a kutatók, mint a városi srácoknál. Hagyni kell tehát, hogy a pici megsimogassa a macskát vagy a kutyát. Ugyanakkor meg kell neki tanítani, hogy az állattal való érintkezés után ne nyúljon arcához, szeméhez, és étkezés előtt természetesen mosson alaposan kezet.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest