Hova vezethet Irán Izrael elleni támadása? Megszólaltak az amerikai elemzők: ilyen következményekre számíthatunk

2024. ápr 14. 11:06
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az izraeli légierő F-35-ös gépe a kifutópályán az iráni támadást követően/Fotó: Israeli Defense Forces

Az izraeli légierő F-35-ös gépe a kifutópályán az iráni támadást követően / Fotó: Israeli Defense Forces

Irán szombat esti akciója úgy növeli tovább közel-keleti feszültséget, hogy valószínűleg még most sem vezet drámai eszkalációhoz, illetve Irán és Izrael közötti nyílt háborúhoz. A támadást vélhetően úgy tervezték, hogy az izraeli, illetve az amerikai légvédelem időben reagálhasson - állítják amerikai elemzők.

A szombat éjszakai támadás után pár órával később kiderült, hogy a támadóeszközök nem érték el Izraelt. Fényes objektumokat, robbanásokat láttak Jeruzsálem és Tel-Aviv felett, a ciszjordániai Ramallah térségében és más területeken is.

Irán beváltotta a fenyegetését: éjszaka támadás érte Izraelt, kétszáz drón és rakéta zúdult a közel-keleti államra

Irán beváltotta a fenyegetését: éjszaka támadás érte Izraelt, kétszáz drón és rakéta zúdult a közel-keleti államra

Az izraeli hadsereg késő éjszakai tájékoztatása szerint összesen több mint 200 iráni drónt és több tucat cirkálórakétát semmisített meg a légvédelem az amerikai, a brit és a jordániai légierő segítségével. A támadóeszközök nagy részét még azelőtt lelőtték, hogy Izrael fölé értek volna. Elemzők szerint az iráni forradalmi gárda által végrehajtott drón- és rakétatámadást úgy tervezték, hogy megmutassa Irán képességeit és eltökéltségét, hogy 2000 kilométeres távolságból is csapást tud mérni ellenségére, de közben legyen ideje reagálni a légvédelemnek. Irán ezzel nemcsak demonstrál, de teszteli is haditechnikáját, figyeli az izraeli és az amerikai védelem reakcióját, taktikáját - állítják hírszerzési források.

Erre utal, hogy az iráni külügy elég szokatlan módon azonnal „deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot tett közzé, és kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán a maga részéről „lezártnak tekinti az ügyet.”

A szombati támadás egyik célja volt, hogy beváltsa az iráni vezetés ígéretét, amelyet Izrael április eleji szíriai akciójára szánt válaszul. Az izraeli különleges alakulatok ekkor az iszlám köztársaság damaszkuszi konzulátusára mértek légicsapást, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokát.

A siíta vezetés másik, távolabbi célja lehetett, hogy megmutassa: Irán képes fölvenni a harcot a környékbeli arab államokat többször legyőző Izraellel és szövetségeseivel. Bár az is biztos, hogy nyílt háborúban nem tudná Irán felvenni a versenyt a nagy haditechnikai fölényben lévő Izraellel, de komoly kellemetlenséget tud okozni.

A szombati eseménysor után a piaci elemzők az olajárak drasztikus emelkedését várják az árutőzsdéken.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Izrael

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Irán Izrael rakétatámadás ENSZ

Játssz és nyerj!