szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kormánypárti módosító javaslat szerint a leendő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni – szúrta ki a 24.hu.

Mindez a lap szerint azt jelenti, hogy az új hatóság elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy más hatóság előtt a tevékenységével kapcsolatban, illetve csak a parlament előzetes hozzájárulásával lehet (kétharmaddal) ellene büntető- vagy szabálysértési eljárást indítani.

A 24.hu megjegyezte, hogy még a kormánytagoknak és az államtitkároknak sem jár mentelmi jog, csak akkor védi őket, ha egyben képviselők is. Mentelmi joguk jelenleg ugyanis a parlamenti képviselőknek, bíráknak, ügyészeknek van. Rajtuk kívül a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke és az alapvető jogok biztosa és helyettese élvezhet mentelmi jogot.

A hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a mandátuma hat évre szól majd, a havi fizetése közel 5 millió forint lenne.

 

Mi van, ha egy londoni magyar küld pénzt egy pártnak vagy a kedvenc lapomnak? - a szuverenitásvédelem kiskátéja

Kedden este a Fidesz beadta a szuverenitásvédelmi törvényt. Megnéztük, hogy a gyakorlatban mit jelenthetnek az új tilalmak, mondjuk egy ellenzéket támogató magánembernek, vagy külföldi pályázatokon induló szervezeteknek. Gyorselemzés.