18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
Hirdetés

A változókor ne legyen válság: éljük túl természetesen (x)

2024. ápr 16. 10:48
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Egyes gyógynövényeket már évszázadok óta használnak a „női bajok” kezelésére / Fotó: Shutterstock

Egyes gyógynövényeket már évszázadok óta használnak a „női bajok” kezelésére / Fotó: Shutterstock

Nem könnyű együtt élni a változókor tüneteivel – de manapság már nem is kell, igaz, mi is kellünk hozzá. A hormonkezelés csak egy a lehetséges kezelési módok közül: a gyógynövények igazoltan hatásos, biztonságos alternatívaként segítenek a tünetek enyhítésében.

A változókor nem betegség, hanem egy állapot, amit minden nő másképpen él meg. A hőhullámokkal, éjszakai izzadással, „lopakodó” kilókkal, hüvelyszárazsággal, hangulatingadozásokkal, alvászavarral, összpontosítási nehézségekkel, depresszióval is járó klimax a negyvenes évek közepétől jelentkezhet, de vannak, akik már jóval korábban érzékelik a nehezen viselhető tüneteket. Nagyanyáink annak idején kénytelenek voltak tűrni és szenvedni, mára ez a szemlélet változóban van. Ismerjük fel a jeleket, keressünk szakembert, beszéljünk a problémáról: nemcsak azért, hogy a pillanatnyi közérzetünkön javítsunk, hanem azért is, mert hosszú távon elkerülhetjük a kezeletlen tünetek miatt megnövekvő egészségi kockázatokat.

Vezessünk be új szokásokat!

A legtöbb nő számára a menstruációs ciklus rendszertelenné válása jelzi a változókor kezdetét. A petefészkek működése fokozatosan leáll; csökken, végül megszűnik a női hormonok (tüszőhormon és sárgatesthormon) termelődése. A hormonális változások hatására jelentkeznek azok a testi és pszichés tünetek, amelyek akár 10-15 évre is meghatározzák a nők életét. A tünetek enyhítéséért magunk is tehetünk, az életmód megváltoztatása jó hatással lehet a mindennapokra. Tegyük az életünk részévé a mozgást, térjünk át a sok gyümölcsöt, zöldséget, magas rosttartalmú ételeket tartalmazó étrendre, igyunk sok folyadékot! Találjuk meg azokat a módszereket, amelyekkel elkerülhetjük a tartós stresszt, és keressünk olyan közösséget, ahol – a családtagjainkon kívül – másokkal is megoszthatjuk a problémáinkat.

Hormonpótló terápia: csak orvosi javaslatra

A változókor tüneteinek kezelésére, az ösztrogénszint helyreállítására hormonterápiát javasolhat az orvos, aki minden esetben az egyéni kockázatokat és a várható eredményeket mérlegelve dönt a terápiáról. A szájon át szedhető tabletták mellett tapasz, krém, hüvelykúp formájában is a szervezetbe juttatható a szükséges hormonmennyiség. A hormonterápia azonban nem mindenki számára megfelelő: a korábban melldaganat miatt kezelt hölgyek esetében kifejezetten ellenjavallt, de azoknál sem alkalmazható, akik hajlamosak a trombózisra, illetve máj-, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

A növényi készítmények segíthetnek

Sokan vannak azok is, akik eleve elutasítják a hormonkezelést, és szívesebben fordulnak a természetes módszerek felé. A növényi készítmények segíthetik a tünetek enyhítését, ám ezek szedése előtt is érdemes szakember segítségét kérni. Számos olyan növényt – vöröshere, hüvelyesek (lencse, bab), szója, komló – ismerünk, amelyek fitoösztrogéneket tartalmaznak. A fitoösztrogének a szervezetben történő átalakulás után kapcsolódnak az ösztrogénreceptorokhoz, és hormonjellegű hatást váltanak ki, így a fitoösztrogén-tartalmú készítmények alkalmazása némelyeknél szintén ellenjavallt.

A Remifemin Plus már bizonyított

A gyógynövényalapú készítmények egyik gyakori összetevője a poloskavész (Cimicifuga racemosa), amelyet a népi gyógyászatban több mint száz éve használnak a „női bajok” kezelésére. A Cimicifuga speciális, úgynevezett iCR-kivonatának hatásosságát és biztonságosságát tudományos kutatások is igazolták – ezt a kivonatot tartalmazza a Remifemin Plus tabletta.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A Remifemin Plus másik összetevője az orbáncfű, amelyet nyugtató, antidepresszáns hatása miatt a „lélek napsugaraként” is emlegetnek. A Remifemin Plus különösen hatásos lehet azoknál a nőknél, akiknél a változókor a testi tünetek mellett lelki panaszokkal is jelentkezik: hatásosan csökkenti a változókori hőhullámokat, az alvászavarokat és javítja a hangulatot. A Remifemin Plus hormonmentes, így azok is használhatják, akiknél a hormonkezelés ellenjavallt. A tünetenyhítő hatás elérése, fenntartása érdekében a tabletta hosszan tartó szedése ajánlott. Napi adagja a panaszok jellege, erőssége szerint változtatható. A Remifemin Plus gazdaságos, 120 darabos csomagolásban is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Remifemin-klimax változókor hormonpótlás gyógynövény Változókor: csak könnyedén