Nézze élőben: Krausz Ferenc és Moungi Bawendi Nobel-díjasok az ISS-en dolgozó űrhajóssal beszélgetnek

2023. dec 11. 14:46
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus / Fotó: Wikipedia Commons

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus / Fotó: Wikipedia Commons

Az Európai Űrügynökség (ESA) két űrhajósa – egyikük itt a Földön, a másikuk pedig a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén – beszélget majd két friss Nobel-díjassal. A beszélgetésen részt vesz Andreas Mogensen, az ISS Expedition 70 parancsnoka, Marcus Wandt űrhajós (aki a tervek szerint jövő év elején indul az ISS-re az Ax-3 magánmisszióval), valamint Krausz Ferenc és Moungi Bawendi.

A videót ide kattintva nézheti élőben!

„Ez egy lehetőség lesz arra, hogy két tudós, akik előző nap kapták meg Nobel-díjukat az attoszekundum és a kvantumpontok felfedezéséért, beszélgetést folytassanak az űrhajósokkal. Csatlakozzanak hozzánk, hogy meghallgassák a nézőpontjukat az alaptudományok fontosságáról, arról, hogyan bővítjük folyamatosan ismereteinket az univerzumról, és az űrben végzett kísérletek kihívásairól” – írta a Nobel-díj Múzeum az eseményről.

Fizikai Nobel-díj 2023: Krausz Ferenc, az elektronok paparazzója emberéleteket menthet az attofizikával

Fizikai Nobel-díj 2023: Krausz Ferenc, az elektronok paparazzója emberéleteket menthet az attofizikával

Moungi Bawendi a kémiai Nobel-díjat a kvantumpontok, azaz a félvezető nanokristályok alkalmazásáért kapta. Krausz Ferenc a fizikai Nobel-díjat az anyagban lévő töltött részecskéket, például elektronokat stimuláló attoszekundumos fényimpulzusokkal kapcsolatos munkájával nyerte el. (Egy attoszekundum mindössze 0,000000000000000001 másodperc).

Az eseményt élőben közvetítik a stockholmi Nobel-díj Múzeumból, bár nem minden díszvendég lesz a helyszínen. Mogensen az ISS-en tartózkodik, míg Wandt a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott kiképzéséről telefonál majd – írja a Space.com.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Krausz Ferenc

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Krausz Ferenc Nobel-díj ISS