szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC megfilmesíti a krimikirálynő Gyilkolni könnyű című regényét, melynek főszereplőjét ezúttal nem egy fehér bőrű színész fogja megformálni.

Korábban Benedict Cumberbatch alakította Luke Fitzwilliam rendőrnyomozót a Gyilkolni könnyű című Agatha Christie-regény 2009-es filmadaptációjában, most azonban a BBC producerei úgy döntöttek, egy fekete színésszel készítik el az újabb feldolgozást. Az angol kisvárosban egy sorozatgyilkos nyomába eredő Fitzwilliamet a most készülő sorozatban David Jonsson brit színész fogja játsszani.

James Prichard, Agatha Christie dédunokája és egyben a szerzői jogok kezelője a Radio Timesnak ugyanakkor megjegyezte, hogy Christie egyáltalán nem csinálna abból problémát, hogy a megírt karakterét más bőrszínű ember játszaná, mert általában is "értékelte a munkáinak radikális feldolgozásait" – fogalmazott Prichard. Hozzátette: "úgy hiszem, ezek adaptációk és nem fordítások, és mindig onnan tekintesz a történetre, ahol most vagy, [ez esetben] 90 évvel azután, hogy [a regény] először papírra lett vetve".

Mint ismert, bár Agatha Christie szövegei mai szemmel is roppant élvezetesek, de bizonyos szempontból mégis eljárt felettük az idő. Több regényében is tetten érhető a faji megkülönböztetés, emiatt a Poirot- és a Miss Marple-regényeken is újabban változtatásokat végeztek, hogy eltávolítsák belőlük az olyan kifejezéseket, leírásokat, amelyek a mai olvasók számára sértők lehetnek, például az etnikai hovatartozás tekintetében. 2023-ban először fordult elő, hogy Agatha Christie könyveinek tartalmába belenyúltak, viszont címváltoztatásra már korábban is volt példa: az 1939-es, eredetileg Tíz kicsi néger címmel Angliában megjelent kötetet Amerikában néhány évvel később már And Then There Were None (És nem maradt egy sem) címmel adták ki (mindeközben voltak olyan kiadások, feldolgozások, amelyek a Tíz kicsi indián címet viselték). A legújabb magyar nyelvű kiadás Mert többen nincsenek címmel olvasható.