szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olimpiai bajnok úszó hat számából ötöt megnyert az országos bajnokságon.

Ahhoz képest, hogy mennyit kihagyott, Milák Kristóf jó időket úszott a múlt heti országos bajnokságon, önmagához képest viszont még fejlődnie kell – mondta a Sportrádiónak az edzője, Virth Balázs. 

„Kíváncsi voltam, mire lesz képes Kristóf, mivel, ahogy Sós Csaba fogalmazott, olyan még nem volt, hogy valaki kilenc hónap kihagyás után tér vissza. Az ob-n erősnek erős volt, gyorsnak gyors volt, állóképességben azonban még sokat kell hozzátennünk. Akkor tud előre lépni, ha el tudja fogadni azt, ami rá vár” – fejtette ki a mesteredző. 

Virth hozzátette, előzetesen arra számított, hogy Milák az ötven méteres távokon jól fog úszni, százon közel úszik majd a legjobbjához, kétszázon pedig jóval el fog attól maradni, és ez „körülbelül bejött”.

Milák rögtön az ob nyitónapján aranyéremmel kezdett, 100 méter gyorson többek között a dohai világbajnokság bronzérmesét, Németh Nándort is maga mögé utasította, majd szerdán fő számában, 200 méter pillangón, illetve 50 méter gyorson is győzött, mindkét versenyszámban A szintes idővel. Csütörtökön a 200 méter gyors döntőjében sem talált legyőzőre, 50 méter pillangón viszont Szabó Szebasztián előtte végzett. A pénteki zárónap délelőttjén a legjobb eredménnyel jutott be a 100 méter pillangó döntőjébe, ahol nem hagyott kétséget afelől, kinek a nyakába akasztják az aranyérmet: a világ idei harmadik legjobb eredményét produkálva, 50.99 másodperccel csapott célba.

Milák Kristóf csattanós választ adott, minimális edzéssel is felért az ország csúcsára

Az igazán nagy kérdés, hogy a hátralévő bő 100 nap mire lehet még elég a párizsi olimpiára való felkészülésben. Az időeredményei bizakodásra adhatnak okot, ahogyan az a tény is, hogy mászott már ki ennél nagyobb gödörből is, mint amiben most lehetett.

Az olimpiai bajnok Milák tavaly június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi, fukuokai vb-n. Arról írt, hogy mély hullámvölgybe került, és sem fizikálisan, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Szabadságra ment, amelyről szeptember elején kellett volna visszatérnie, de a megbeszélt időpontban nem kezdte meg a edzéseket, októberben aztán lemondta a részvételt a budapesti világkupa-versenyen is. A nagyközönség számára akkor vált világossá, hogy nem készül rendesen. 

Erőnléti edzője, Zala György január elején azt mondta, hogy akkor már két és fél hónapja dolgozott, aminek már meglátszott az eredménye, például az, hogy nincs súlyfeleslege. Akkoriban nyilatkozott lapunknak Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője, aki azt latolgatta, lehet-e még esélye egykori tanítványának a sikeres olimpiai szereplésre. Milák január közepén kezdte újra a vizes edzéseket, egyik edzője pedig februárban azt mondta, ha végig a kellő intenzitással edz, nagy reményekkel utazhat Párizsba. Milák elmondása szerint testileg és mentálisan is szüksége volt egy hosszabb pihenőre, és úgy gondolja, a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés. 

(Nyitókép: MTI / Kovács Tamás)