DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Hírösszefoglaló

Wolff-ügy és Leclerc hibái: a hétfői F1-es hírek

A Formula.hu napi hírösszefoglalójában összegyűjtöttük a mai eseményeket és érdekességeket, benne Pitwall című műsorunkkal.

Most már tényleg beköszöntött a holtszezon az F1-ben, ezen a napon nem nagyon történt semmi fontos és érdemleges. Így a sor elejére kívánkozik az, hogy az utóbbi egy hét minden fontos eseményét összegeztük Pitwall című műsorunkban, amelyben külön részleteztük azt, hogy mit lehet tudni, hogyan érdemes értelmezni az elmúlt hetet meghatározó Wolff-botrányt. Nézzétek meg a műsort a YouTube-csatornánkon!

Johnny Herbert, a korábbi F1-es pilóta Charles Leclerc-ről beszélt, és azt mondta, hogy a hibái miatt nincs Max Verstappen, illetve Lewis Hamilton szintjén. „Ez az erőssége azoknak, akik világbajnokok lesznek. Visszamehetünk egészen Prostig, Sennáig vagy Laudáig és a többi hasonló bajnokig: egyszerűen megvolt az a képességük, hogy folyamatosan jól teljesítsenek anélkül, hogy elkövessenek olyan hibákat, amiket gyakran látunk a többi pilótától. És azok a versenyzők, akik elkövetik ezeket a hibákat, általánosságban sosem tudnak ezen fordítani ahhoz, hogy olyan pozícióba kerüljenek, hogy megnyerjék a világbajnokságot” –  mondta.

F99gl3tWMAAg2ao



A pályafutása egyik legnehezebb szezonját teljesítő Sergio Perez az év közben nem látott fejlődésről beszélt. „El akarom érni, hogy konzisztens legyek, hogy kiépítsek egy alapot” – nyilatkozta a Motorsport.com portálnak. „Ami idén hiányzott, az a fejlődés. Nagyon magas szinten kezdtem az évet, versenyben voltam Maxszal. De aztán nem tudtam innen fejlődni a szezon folyamán. Sőt, időnként még hátrafelé haladtam inkább. Úgyhogy talán ez a prioritás számomra: hogy fejlődjek az idény folyamán” – fogalmazott a mexikói.

Az Aston Martin csapatvezetője, Mike Krack az istálló évközi fejlesztéseit említette meg: szerinte egyszerűen lemaradtak a többiekkel folytatott versenyfutásban. „Egy teljesen másik ligában versenyeztünk olyan csapatokkal, akik sokkal inkább hozzászoktak már a fejlesztési versenyhez. Az élen sokkal durvább a fejlesztési verseny, szóval tudtuk, hogy ez egy kemény harc lesz. Valószínűleg egyszerűbb fejleszteni, amikor a középmezőnyben szerepelsz, mint amikor az élbolyban.”

Egykörös időmérőt szeretne Valtteri Bottas: a Sauber pilótája szerint az jelentene izgalmat, nem a mostani lebonyolítás. „Mindig azt mondom, hogy az egykörös időmérő izgalmas lenne, azt össze kellene hangolni, és igen, egyesével meg lehetne nézni az autókat, az emberek mindenkit végig követhetnének. El tudjátok képzelni, hogy milyen mennyiségű gumit spórolnánk meg ezzel? Rengeteget használunk el egy hétvégén, és ha fenntarthatóbbá akarjuk tenni a sportot, akkor ez egy érv” – mondta Bottas.

Lehűtötte a kedélyeket az FIA az F1-es Madridi Nagydíj kapcsán: a szövetség szenátusának elnöke, Carmelo Sanz de Barros – aki egyúttal a Spanyol Automobil Szövetségnek is a feje – szerint még messze van a projekt vége. „A spanyol szövetségnél indul a folyamat, mert amikor egy új versenyt akarnak rendezni az országban, hozzájuk kell menni” – idézi szavait a Motorsport.com. „Szóval megkapta-e a spanyol szövetség mostanáig, hogy elemezze és tanulmányozza ezt a projektet? Nem, nem látták eddig, ezt a konkrét lépést még nem tették meg. Aztán ha a spanyol szövetség érvényesnek találja a projektet, hova küldik tovább? Az FIA-nak, mivel nekik kell homologizálniuk. Ha egy félig városi pályáról beszélünk, először homologizálni és hitelesíteni kell. Szóval ha a spanyol szövetség még nem kapott semmit, ezért nem is küldhettek semmit az FIA-nak, így ők nem is kaptak még semmit. Szóval az FIA-n belül még senki sem dolgozik azon a projekten, amiről a sajtóban szó esett a napokban.”

Toto Wolff helyzetéről beszélt a Red Bull F1-es csapatfőnöke, Christian Horner: a brit szerint kollégájának biztosan nehéz lehet most feldolgozni azt, hogy a hosszú éveken át tartó sikerszéria után újra vissza kell küzdeniük magukat a vb-harcba. Horner maga is átélt hasonlót: sorozatban négy vb-cím után zsinórban hét szezonon keresztül ízlelhette meg a vereség ízét. „Ez nagy kihívás. Egy sikeres csapathoz érkezett meg az F1-be, majd hosszú ideig volt sikeres maga is, hét-nyolc évig sorozatban. Majd hirtelen jelentős változás az, ami most történik, szerintem a Mercedes csak egy futamot nyert két év alatt. Ez fájdalmat okoz, az emberek pedig elkezdenek megkérdőjelezni dolgokat a szervezeten belül, elkezdik lógatni az orrukat. Vezetőként motiválni kell őket, fel kell őket rázni, és ez egy teljesen más kihívás, mint a mezőny élén lenni. Itt az önbizalom megtartásától és fenntartásáról van szó, és arról, hogy az emberek higgyenek magukban” – mondta a Sky-nak Horner.

Az Andretti esetleges F1-be érkezését elemezte Zak Brown, a McLaren vezére, aki szerint ha növeli a piacot az amerikai istálló, akkor helye van a mezőnyben. „A mellettük szóló érv, hogy segíthetik növelni a tortát. Ez a torta jelenthet mindenekelőtt rajongókat, televíziós bevételeket, növelheti az elérésünket egy bizonyos piacon, ami segíthet több szponzort becsábítani, növelheti az izgalmakat a versenypályán. A hátulütő az, hogy ha nem növekszik a torta mérete, akkor ugyanazt kell több részre osztani, és szerintem a csapatok többsége ezt az álláspontot képviseli” – fogalmazott Brown, aki hozzátette: valójában a csapatoknak nincs is pontos képük arról, mi szerepel konkrétan Andrettiék ajánlatában. „A véleményem az, hogy amennyiben hozzáadnak a sporthoz – legyen szó több rajongó, több tv-s bevétel, több szponzor bevonzásáról vagy bármiről –, és ezzel növelik a tortát, akkor inkább veszem ki egy nagyobb torta egytizenegyedét, mint egy kisebbnek a tizedét. De végső soron a csapatoknak ebben nincs szavazata, szóval az F1-re és az FIA-ra kell bíznunk magunkat, hogy eldöntsék, vajon hozzáadott értéknek érzik-e őket. Szerintem mindenkinek van véleménye, de nem mindenkit tájékoztattak arról, mi is valójában az ajánlat.”

A végére pedig egy könnyedebb téma: elterjedt vicc manapság, hogy az F1-szurkolóknak elvonási tüneteik vannak a holland himnusz megvonása miatt: csak idén 19 alkalommal csendült fel a nagydíjak után Max Verstappen tiszteletére, ráadásul ebből 17 az utolsó 18 versenyhétvége során történt. Ezért nem meglepő, hogy egy online streamben is előkerült a holland himnusz: Verstappen a barátaival játszott, azt streamelték, az F1-es bajnok nyert, majd a háttérből az egyik résztvevő elkezdte bejátszani a jól ismert dallamot. Verstappen viszont nem értékelte a poént, és a „Ne már, állítsd meg ezt a sz*rt” felkiáltással reagált, ami jól hallható volt az élő közvetítésben…

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: