20 év után szabadult a börtönből egy ártatlanul elítélt férfi

Vágólapra másolva!
Csaknem két évtized után kiszabadult a börtönből egy ártatlanul életfogytiglanra ítélt férfi Minnesota államban, öt nappal azután, hogy tisztázták egy rablógyilkosság vádja alól.
Vágólapra másolva!

A 35 éves Marvin Haynes büntetését a múlt héten törölte a bíróság, miután megállapította, hogy

a vádat megalapozó szemtanú nem volt megbízható.

A férfi a szabadon engedése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy reméli munkához jut és visszakapja életét. Felidézte, múlt héten a születésnapján kapta a hírt arról, hogy az ügyészség is egyetért az ellene felhozott vádak megszüntetésével, így visszanyeri szabadságát -írta a The New York Times.

Mary Moriarty megyei ügyész kijelentette: az ügy részleteit áttekintve arra a következtetésre kellett jutnia, hogy Haynes ártatlan, és ami vele történt az "szörnyű igazságtalanság volt".

Az ítéletet egy szemtanú vallomása alapozta meg, de

Haynest sem ujjlenyomat, sem DNS-minta, vagy videófelvétel nem kapcsolta a bűncselekményhez.


Marvin Haynes 16 éves volt 2004-ben, amikor Randy Sherer, egy minneapolisi virágárus gyilkosság áldozatává vált. A gyanúsított végig azt mondta, amikor a rablás történt otthon volt és aludt.

Elítélését egy novemberi meghallgatást követően helyezték hatályon kívül, amelyen az ügyvédei olyan bizonyítékot tártak a bíróság elé, amelyek bizonyították, hogy a férfi elítéléséhez használt azonosítási eljárások nem feleltek meg a szokásos gyakorlatnak, és túlzottan befolyásolóak voltak - áll a Great North Innocence Project nevű szervezet közleményében, amely segítette a férfi szabadulását.

- mondta Haynes.

A hasonló esetek nem ritkák az Egyesült Államokban

Egy másik férfi hétfőn New Yorkban

50 millió dollárra perelte a várost és két nyomozót, miután tavaly tisztáztak egy 1995-ben elkövetett gyilkosság vádja alól.


Thomas Malik csaknem 27 évet töltött börtönben. Ügyvédei közölték, hogy a börtönbüntetése idején elszenvedett fizikai és lelki bántalmak kárpótlásaként tart igényt az összegre. A bírósági keresetben New York városa és az a két rendőrnyomozó szerepel, akik állítólag beismerő vallomást kikényszerítették a férfit.

New York város jogi osztálya vizsgálja a kártérítési keresetet.

Thomas Malikot és két társát egy 1995-ben, a New York-i metróban elkövetett gyilkosság miatt ítélték börtönbüntetésre. Az ügy annak idején nagy figyelmet kapott. A tettesek megpróbáltak kirabolni egy metrójegy árust, ami nem járt sikerrel, és ezt követően benzint locsoltak az árusító fülkére, majd meggyújtották azt.

Az áldozat, az 50 éves Harry Kaufman két héttel később a kórházban halt meg.

Thomas Malikot és a vele együtt életfogytig tartó börtönre ítélt két társát tavaly mentette fel a bíróság, és helyezte szabadlábra.