„Nekem Rogán Antal a legnagyobb ellenfelem” – Pizzázóban izgulja majd végig Karácsony Gergely a választási estét

2024. ápr 21. 17:06
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Karácsony Gergely / Fotó: Zsolnai Péter

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere / Fotó: Zsolnai Péter

Karácsony Gergely azt mondja, nem süllyed olyan mélyre, hogy reagáljon Szentkirályi Alexandra őt kifigurázó TikTok-kampányára. Másik kihívóját, Vitézy Dávidot középszerűnek, a miniszterelnök kabinetfőnökét, Rogán Antalt a legnagyobb ellenfelének tartja. Úgy véli, óriásit bukik a Fidesz a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokon, és biztos a saját győzelmében.

Megtartotta programbemutatóját Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje is. Megnézte?

Karácsony Gergely: Eddig nem jutott rá időm, ennél fontosabb feladataim vannak. Ha tehetem, bepótolom. Olvastam a hét pontot és ez alapján azt látom, a Fidesznek nem üzenete, inkább hadüzenete van Budapestnek. Ha ennyit tud mondani egy főpolgármester-jelölt, akkor valójában nem akar mondani semmit.

Azért voltak konkrét javaslatok és ígéretek, például hogy rendbe teszik a köztereket, megoldják a hajléktalanhelyzetet és ingyenes wifit biztosítanak a város területén. És az autós-biciklis konfliktust is kezelik majd.

Karácsony: Ezt a konfliktust a Fidesz generálja, valójában nem létezik. Tudom, hogy a pártközpontban nem számítanak a tények meg az értékek, csak a politikai érdekek, de a helyzet az, hogy az összes létező statisztika azt mutatja, 2019 óta Budapesten folyamatosan csökkennek a dugók, és megvalósítjuk azt a mobilitási tervet, amelyben a gyalogos- és a biciklisközlekedést helyezzük előtérbe a városi közlekedésen belül. Ezt egyébként a Fidesz is megszavazta. Egy ilyen nagyvárosban mindig van mit tenni a köztereken, de mi ebben húsz év adósságát törlesztettük és megszereztük az uniós forrást ahhoz, hogy megvalósítsuk az egészséges utcák programot a kerületekkel. Mi továbbra is a hajléktalanságot kezeljük, például úgy, hogy több száz embert hoztunk be az utcáról lakásba, és továbbra sem akarok a legszegényebbek kárára hangulatot gerjeszteni.

Szentkirályi azzal is folyamatosan kritizálja, hogy valójában Gyurcsány Ferenc embere, a nemrég bejelentett hárompárti összefogás pedig ezt támasztja alá. Azt is állítja, hogy a Fővárosi Önkormányzatot kifizetőhelyként használják.

Karácsony: Mindenki magából indul ki. Korábban tényleg csináltak nagy bizniszeket a budapestiek kárára, az orosz metrókocsik botrányos beszerzésével például egyvalaki járt jól, a Fidesz második számú főpolgármester-jelöltjének férje.

Én 2019 óta ugyanazokkal a pártokkal vagyok koalícióban, amelyekkel eddig, ez a köztársaságpárti többség ebben a városban. Továbbra is a Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje vagyok, mint ahogy korábban is, de leginkább a budapestieké. Tudom, hogy a Fidesz nagyon nehezen emészti meg, hogy elvesztette Budapestet, de nem foglalja el újra. Ha ilyen színvonalon politizál továbbra is, akkor még a 2019-es eredménynél is sokkal rosszabbra számíthat.

Karácsony nem fél a választásoktól / Fotó: Zsolnai Péter

Karácsony nem fél a választásoktól / Fotó: Zsolnai Péter

Milyen ma a viszonya a kormánnyal?

Karácsony: Jelenleg semmilyen. A választási időszak nem használ annak, hogy megoldjuk a konfliktusokat, sőt, a kormány élezi is ezeket, például a mini Dubaj eszement ötletével és a józsefvárosi családok kilakoltatásával. Amikor 2019-ben főpolgármester lettem, a miniszterelnök azt mondta, amit a főváros nem akar, az nem lesz Budapesten. Hát, ez nem egészen így alakult, sokszor kellett megvédenünk az értékeinket és az elveinket is. Budapest nem hódol be egy olyan hatalomnak, ami ezt a várost valójában a lelke mélyén gyűlöli, és amelyet az elmúlt évben folyamatosan büntetett. Budapest a szabadság, a szolidaritás, a sokszínűség, az elfogadás, az autonómia, az európaiság. Szentkirályi Alexandrának arra a kérdésre kellett volna válaszolni, hogy miért kellett a város költségvetéséből a kormány döntése miatt kivenni 225 milliárd forintot. Ha ez a pénz itt maradt volna, egy csomó mindent könnyebben tudtunk volna megoldani, de ezzel együtt is ez a város az elmúlt öt évben nagyon sok területen többet fejlődött, mint a korábbi ciklusokban. A fővárosiak nem kérnek a megosztó és Budapest-ellenes politikából. Budapest ma szabadabb, zöldebb és szolidárisabb, mint valaha.

Pedig a kormány és Szentkirályi Alexandra is azt mondja, Karácsony Gergely megígért mindent és nem teljesített semmit.

Karácsony: Onnan lehet tudni, hogy ez nem igaz, mert ők mondják. Még úgy is, hogy ennek a ciklusnak a fele elment a járvány és az energiakrízis kezelésével – Budapest egyébként mindkettőben példát mutatott a rossz kormányzással szemben. Amit ebben a ciklusban meg lehetett csinálni, azt mi megtettük, vannak fejlesztések, amelyek hosszú idő alatt valósulnak meg. Ám azért a kormányszóvivő asszonyt is várjuk a megnyitott Városháza parkba májusban. A nyugdíjasoknak megígért rezsitámogatás megérkezett, ráadásul kétszer akkora összegben, mint ami a programomban szerepel. Tehát véletlenül sem sikerült valóságot állítania az ígéreteimmel kapcsolatban.

Azért is indulok újra, mert végig akarom vinni, amit elkezdtünk, és mert öt év alatt sok tekintetben húsz esztendő adósságát törlesztettük, most lehet ráfordulni a jövőre. A lakhatási vagy a klímakrízist nem lehet megoldani néhány év alatt, az hosszú távú program, de az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja következik, és a klímavédelem terén is nagyot léptünk előre. S ehhez a kormány minden ármánykodása ellenére megszereztük az uniós forrásokat. Nyilván a Fideszben, ahol nincs választási program, ott nehéz bármit is számon kérni.

Egyik legelterjedtebb videójában Karácsony Gergelyt parodizálja a Fidesz jelöltje, amiért nem tud autót vezetni és nem beszél angolul. Ez rosszulesett?

Karácsony: Rosszul? Nem. Inkább afféle szekunder szégyent éreztem, aztán meg nevettem. Nem tudok olyan mélyre süllyedni politikailag, hogy érdemben reagáljak erre a videóra.

Lesz vita?

Karácsony: Persze. A Fidesz jelöltje nyilván annyira felkészületlen és tudja, hogy minden, amit állít, az valótlan, hogy nem mer vitázni. Én az első perctől kezdve azt mondtam, hogy azokkal, akik ténylegesen rajta lesznek a szavazólapon, szívesen vitázom. Ha a Fidesz inkább két jelölttel fut neki a választásnak és nem eggyel, akkor azokkal is. Ám a Fidesz nem vitaképes, felkészültem arra, hogy Szentkirály Alexandra nélkül is sor kerülhet erre. Én minden vitára nyitott vagyok, nekem vannak érveim, és tisztában vagyok azzal, hogy melyek a város valódi problémái. Ha a Fidesz úgy dönt, Szentkirály Alexandrának végig kell csinálnia ezt a kampányt, az egy nagyon csúnya bukta lesz. Ha pedig nem vesz részt a vitán, akkor az egy újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz nem mer a budapestiek szemébe nézni. Pedig el kellene mondaniuk, hogy miért gyűlölik ezt a várost, miért nem tudnak egy őszinte és egyenes mondatot mondani ebben a kampányban.

Kiben látja a legnagyobb ellenfelet?

Karácsony: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Ezek a jelöltek, akik a placcon vannak, a Fidesz játékszerei. Nekem nem velük van vitám, hanem azzal a Budapest-ellenes politikával, amit általában a magyar kormány képvisel. Amit ők kiszolgáltak államtitkárként, kormányszóvivőként. Kiszolgálták azt a politikát, amiben a pénz és a hatalom köré épül minden, a közérdek és az igazság pedig nem számít. Nekem ezért Rogán Antal az ellenfelem.

Fel tudja venni a versenyt?

Karácsony: Persze, őszinteséggel és az elvégzett munkával. Én ebben bízhatok. Az összes jelöltnek több plakáthelye, több pénze, több sajtója lesz, mint nekem, csak nem lesz igazuk. Csak abban tudok bízni, hogy az igazság még mindig számít.

Mi a véleménye Vitézy Dávidról?

Karácsony: Ő az egyik a jobb közlekedési szakértők közül és egy középszerű politikus. A magyar politika annyira alacsony színvonalú, hogy azt gondoltam, az ő érkezése egy kicsit javít a helyzeten, de úgy látom, inkább ront.

És Szentkirály Alexandráról?

Karácsony: Nehéz őt önálló jelöltként számon tartani. Ha valaki öt évig főpolgármester-helyettes volt és csak azért emlékszünk rá, mert kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, akkor az elég beszédes. Ő ennek a hatalomnak az arca, szerintem ő volt a huszadik a listán a jelöltjeik közül, csak az előtte lévő tizenkilenc nem vállalta.

Februári kampánynyitóján arról beszélt, hogy köztársaság-pártiságot és egészségesebb élet lehetőségét biztosítaná a következő öt évben, aztán még aznap délután lemondott Novák Katalin volt köztársasági elnök a kegyelmi botrány miatt. Mennyiben változtatott ez a kampányterveken?

Karácsony: Ha minden programbemutatómon lemond valamelyik fideszes, akkor ezt az árat én szívesen megfizetem. Az, hogy a magyar kormány elképesztő mély erkölcsi zuhanásban van és ez felborította az ellenzéki politikai térképet, fontos, de engem nem térít el az útról. Nekem nem feladatom pártpolitikával foglalkozni. Én a várost hosszú távon érintő döntésekhez kérem a budapestiek támogatását, és lehet, hogy kevésbé nyitottak a fülek ezekre az üzenetekre, de nekem akkor is ez a dolgom. Mert ha nekünk Budapest az életünk, nem beszélhetünk másról, mint az életről magáról. Én azt szeretném fókuszba állítani, hogy Budapesten milyen az élet minősége, minden lépést ennek rendelek alá, és mivel megszereztük ehhez az uniós pénzeket, tételesen el tudom mondani, miből valósítjuk meg az életminőséget javító, életéveit meghosszabbító programot.

Mire a legbüszkébb az elmúlt öt évből?

Karácsony: Arra, hogy ma Budapest szabadabb, zöldebb és szolidárisabb, mint valaha. Az elmúlt 30 évben senki sem szerzett be annyi új buszt, trolit, villamost, mint mi, csökkentettük a közösségi közlekedés árait. Ám azt is mondhatnám, hogy senki sem ültetett annyi fát, mint mi, rengeteg járóbeteg-ellátó intézményt felújítottunk, CT- és MR-programot indítottunk, ezzel életeket mentettünk. Elmondhatjuk, hogy a Covid, az energiakrízis és a kormányzati megszorítások után ez a város nemcsak talpon maradt, de még jobban is működik, mint korábban.

Említette az önt támogató pártokat, szövetséget. Miben más most a DK–MSZP–Párbeszéd összefogás, mint az előző években?

Karácsony: Szerintem az egy teljes félreértése a politikának, hogy 2022-ben azért nem nyertünk, mert összefogtunk, hiszen pont azáltal volt esély a győzelemre, hogy létrejött az összefogás. Lehet, hogy sok mindent másképp kell csinálni, de az nem változott, hogy amíg a Fidesz által felállított politikai képlet van, addig az ellenzéki pártok vagy összefognak, vagy kikapnak. Szükség van az összefogásra és szerintem hibát követnek el azok a pártok, amelyek nemet mondanak a szövetségre. Az biztos egyébként, hogy 2010 óta nem volt még ilyen nehéz helyzetben a Fidesz, sőt, szerintem nehezebb helyzetben van, mint az ellenzéki pártok összességében. Nagyon komoly esélyt látok arra, hogy a Fidesz történelmi vereséget szenvedjen június 9-én. Persze vannak problémák az ellenzéknél, de aki igazán bajban van, az Orbán Viktor. Csúnya vége lesz a Fidesz szempontjából a választásoknak, de megérdemlik. Nem lehet büntetlenül azt csinálni egy várossal, amit ők tettek Budapesttel.

Miben más ez a kampány, mint a 2019-es?

Karácsony: Most sokkal nehezebb kampányolni egy ellenzéki polgármesterjelöltnek, még akkor is, ha hivatalban van, hiszen a pártok is sokkal nehezebb helyzetben vannak. Az én kampányom most azért nehezebb, mert 2019-ben azzal kampányoltunk, amit ellenzékből látni lehetett. Most viszont oda tudok figyelni arra, hogy csak olyan dolgot ígérjek, aminek látom a fedezetét is – ezek egyébként csak európai uniós forrásból származnak. Ez most egy körülbelül 300 milliárd forintos keret, amit mi lobbiztunk ki. Ha változik a kormány hozzáállása Budapesthez, vagy valamilyen szerencsés csillagzat alapján a városról lekerül az a pénzügyi megszorító csomag, amit cipelünk, akkor még ennél is többet tudunk majd tenni.

Magánemberként hogyan éli meg ezt az időszakot?

Karácsony: Nyilván több ősz hajszálam van, mint volt, de nekem az a feladatom, hogy viseljem azokat a terheket, amelyeket a főpolgármesterség jelent, ez egyébként egy édes teher, de megér egy könyvet, hogy ezt milyen volt belülről megélni. Nem mindig könnyű, gondoljon csak bele, hogy elköltöttek több milliárd forintnyi közpénzt csak arra, hogy engem lejárassanak. Nem lennék egészséges lélek, ha azt gondolnám, hogy magánemberként ez ne lett volna rám hatással. És persze a családtagjaimnak is meg kellett ezt szokniuk, hogy ezzel élünk együtt, de támogatnak. Nagyon büszke vagyok a gyerekeimre, és úgy érzem, ez kölcsönös. Sokszor én jobban viselem a lejáratást, mint a családom vagy akár a közeli munkatársaim, sajnálom, hogy nekik is viselniük kell ezt a terhet. Én mindent kibírok, de sajnálom, hogy itt tart a magyar politika, és szerintem nem kellene így élnünk. Örülnék, ha a politika racionálisabb lenne és a viták valóban a problémákra és a szakmaiságra fókuszálnának. Ezzel szemben most az van, hogy belecsinálnak a politikusok a ventilátorba, fröcsög mindenhova, és ezt hívják politikának. Ugyanakkor meg azért kapom a fizetésemet, hogy ezt bírjam és bírom is. De ki kell ábrándítsam Rogán Antal csapatát, mert engem ezzel felőrölni nem tudnak.

Győzelemre számít a főpolgármester / Fotó: Zsolnai Péter

Győzelemre számít a főpolgármester / Fotó: Zsolnai Péter

2019-ben a szavazás napján egy éttermi szalvétára írta, hogy milyen százalékban győzi le Tarlós Istvánt. Idén is lesz cetli?

Karácsony: Igen. Szerintem visszamegyek ugyanabba a pizzériába, rendelek egy ugyanolyan pizzát, fölírok két számot, és azt gondolom, ugyanolyan közel lesz a valósághoz és ugyanúgy azt mutatja majd, hogy megnyerjük a választást.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Karácsony Gergely

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Magyar Péter Rogán Antal ellenfél Önkormányzati választások Blikk extra

Játssz és nyerj!