Elindult a „Ne törd magad” program

Mátraházán tartották annak a programnak az első edzését, amelyet a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Judo Szövetség az esésekből származó sérülések kiküszöbölésére, minimalizálására hívott életre. A Dér Zsolt, országúti szövetségi kapitány vezette KOMÉTA edzőtábor keretein belül, a résztvevő 20 fő (13 fiú, 7 lány / U15-U17) ismerkedhetett meg az eséstechnikai alapokkal egyelőre játékos, ismeretterjesztő és figyelemfelhívó formában. Korábban a résztvevők közül – fiatal koruk ellenére – már hárman is szenvedtek esés miatti kulcscsonttörést karrierjük során.  

Horváth Tamás judo mesteredző, a 2013-ban Barcelonában világbajnok magyar vízilabda válogatott erőnléti edzője, a Testnevelési Egyetem judo oktatója vezette be a fiatal bringásokat az esést, zuhanást követő tompítások rejtelmeibe. A bő kétórás foglalkozáson a kerekesek a kezdetben számukra ismeretlen terepen egyre otthonosabban és ügyesebben mozogtak, az edzés végén már állásból előre, hátra és mindkét oldalra is jól estek, megfelelően tompították a becsapódást. Horváth Tamás szerint rendkívül együttműködőek, aktívak és nagyon koncentráltak voltak a kerékpárosok és minden dicséretet megérdemelnek, amiért ilyen rövid idő alatt is ennyi mindent meg tudtak tanulni. A veterán judos hozzátette: Nyilvánvaló, hogy a megfelelő rögzüléshez még sok-sok alkalomra volna szükség és reményét fejezte ki, hogy a program során lesz még lehetősége foglalkozni a fiatalokkal.

Feldhoffer Bálint maga is cselgáncsozott korábban, így neki nem volt teljesen idegen a gyakorlatsor, mégis úgy gondolja, kifejezetten hasznos, hogy esni tanítják őket. Mint mondta, mindenkin azt látja, hogy élvezi a dolgot és ügyesen is hajtják végre a mozdulatokat.

Klokocs Katának szintén tetszett a rendhagyó edzés. Ő azt mondta, ha többet gyakorolják majd a tompításokat, biztosan beépül és reflexszé is tud majd válni. Akkor megelőzhetőek az esésből származó sérülések, amiből neki is jutott már bőven.

Dér Zsolt szövetségi kapitány becsületesen végigedzette a két órát tanítványaival és szemmel láthatóan már a bemelegítés is megizzasztotta. Azt mondja örül a kezdeményezésnek és mindenképpen folytatni szeretné az eséstechnikák beépítését a kerékpároktatás alapjaiba.

A program 2024-ben folytatódik és a hazai klubok számára ingyenesen elérhető lesz!

Magyar Kerékpáros Szövetség