Fontos bejelentést tett Putyin, Zelenszkij Bidennel találkozik

Események

conflict Horizontal Ukrajna
Ukrán egység mozgása a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 657. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:09
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4294 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3206 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:32
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Washingtonban az ukrán elnök

"Biztos vagyok benne, hogy a szabadság erősebb lehet bármely ellenségnél. Hiszem, hogy most épp olyan hatékonyak lehetünk a szabadság megvédésében, mint a szabad világ 1989-ben. Ugyanolyan magabiztos vagyok ma, mint február 24-én, amikor azt mondtam a világ vezetőinek – Ukrajna harcolni fog, Ukrajna ki fog állni" - mondta Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államok Nemzetvédelmi Egyetemén.

Az ukrán elnök munkalátogatása során később találkozott a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójával, Kristalina Georgievával, hogy a hosszú távú finanszírozási program végrehajtásáról tárgyaljon, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna teljesíti-e az IMF strukturális referenciaértékeit.

Egy másik találkozón Ajay Banga, a Világbank elnöke megerősítette, hogy a szervezet kész következetesen pénzügyi támogatást nyújtani és megosztani a legjobb globális gyakorlatokat Ukrajna gazdasági fellendülése érdekében.

06:25
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

900 millió dolláros segély Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 900 millió dollár támogatást hagyott jóvá Ukrajnának. A pénzinjekcióra a nyugati szövetségesek Kijev jövőbeli pénzügyi és katonai támogatásával kapcsolatos aggodalmak közepette került sor.

A kifizetés a négyéves, 15,6 milliárd dolláros (12,4 milliárd GBP) kiterjesztett alapprogram márciusban jóváhagyott, úgynevezett második felülvizsgálatának végén történik.

07:19
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai védelmi cégek nyerhetnek az ukrán háborún

Az amerikai látogatáson lévő ukrán elnök helyi védelmi vállalatok vezetőivel is tárgyalt. Volodimir Zelenszkij egy európai védelmi csomópont létrehozásának ötletéről beszélt, amely Ukrajnában lesz, hiszen hatalmas gyakorlati tapasztalatra tettek szert a háború során. Ennek az ötletnek a megvalósításához Ukrajna kész mindent megadni, az amerikai cégeknek pedig partnerséget kínált az ukrán védelmi vállalatokban.

08:04
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij egyik legfontosabb napja a mai

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma találkozik Washingtonban Joe Biden amerikai elnökkel, valamint az amerikai szenátorokkal és a republikánus képviselőház elnökével, Mike Johnsonnal. Igyekszik meggyőzni a Kongresszust, hogy ne függessze fel a jövőbeli amerikai pénzügyi támogatást Kijev háborús erőfeszítéseihez.

08:34
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vagyonból finanszíroznák Ukrajnát

Az EU javaslatot tesz a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség elkülönítésére, hogy azokat az Ukrajnának nyújtott segélyek finanszírozására fordítsa.

A program végső soron 15 milliárd euró beszedését célozza.

Az EU-tagállamoknak egyhangúlag támogatniuk kell a tervet, valamint a további végrehajtási lépéseket, mielőtt a pénzt Kijevbe küldhetik. A javaslat értelmében csak az orosz jegybanki vagyonból származó bevételeket céloznák meg.

09:11
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai törvényhozókban bízik a volt ukrán elnök

– mondta Leonyid Kucsma.

Ukrajna volt elnöke azt mondta, mindig is tudta, hogy az orosz vezető képes megszállni Ukrajnát,

de az invázióra való ébredés sokk volt. Kucsma az amerikai finanszírozási törvényjavaslat blokkolására vonatkozó múlt heti döntéssel kapcsolatban kijelentette, hogy országának abban kell reménykednie, hogy a jogszabály átmegy.

- tette hozzá.

09:44
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin az orosz haditengerészet megerősítéséről beszélt

Vlagyimir Putyin egy északnyugat-oroszországi hajógyárba látogatott. Az orosz vezető látogatása során felügyelte a haditengerészet zászlajának felvonását az újonnan épített III. Sándor császár hajón és a krasznojarszki atomtengeralattjárókon.

– mondta.

10:15
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Négy elcsatolt régióban is megtartják a választásokat

Oroszország négy elcsatolt ukrajnai régióban is meg fogja tartani az elnökválasztást - idézte az Interfax hírügynökség az ország központi választási bizottságát.

10:45
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

610 tüzérségi lövést jelentettek egy nap alatt Avdijivka ellen

Az orosz erők nagyszabású offenzívát indítottak Avdijivka ellen, az ukrán hadsereg szerint

az elmúlt nap során 610 tüzérségi lövést jelentettek a kelet-ukrajnai város közelében.

2023.12.11. Forrás: AFP/Roman Pilipey
11:15
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia két aknakereső hajót szállított Ukrajnának

Nagy-Britannia közölte, hogy két aknakereső hajót szállított Ukrajnának. Az eredetileg HMS Grimsby és HMS Shoreham néven futó aknavadászokat júniusban Glasgowban átkeresztelték Csernihivre és Cserkaszira, és

segítenek Ukrajnának fenntartani a kulcsfontosságú Fekete-tengeri útvonalakat.

11:47
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml figyelemmel kíséri az amerikai találkozót

Moszkva figyelni fogja Joe Biden és Volodimir Zelenszkij keddre tervezett találkozóját - közölte a Kreml.
A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt is mondta, hogy a

a Washington által Kijevnek nyújtott több tízmilliárd dollár nem fordította meg a háború menetét, és a további segélyek sem fogják ezt elérni.

Hozzátette, hogy a kudarcok aláássák Zelenszkij tekintélyét. Biden és Zelenszkij keddi találkozójának célja, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett.

Miközben Oroszország fokozza az Ukrajna elleni rakéta- és dróncsapásait, a vezetők megvitatják Ukrajna sürgős szükségleteit és az Egyesült Államok folyamatos támogatásának fontosságát.

12:20
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

597 lövedéket lőttek ki a Herszon régióban

Gyunduz Mamedov, Ukrajna volt főügyészhelyettese elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 597 lövedéket lőttek ki a Herszon régióban, megrongálva egy kollégiumot és közigazgatási épületeket. Egy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek.

Az ukrán légierő 15 kamikaze drónból kilencet megsemmisített, amelyek délről támadtak.

12:49
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők jelentősen előretörtek Dél-Ukrajnában

Az orosz erők Dél-Ukrajnában jelentősen előrenyomultak a Zaporizzsjai területen lévő Novopokrovka falu körül - közölték a moszkvai megszálló hatóságok.

- írta Jevgenyij Balickij, az oroszok által megszállt Zaporizzsjai terület Moszkva által beiktatott vezetője.

Harcok Ukrajnában, 2023.12.12. Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Balickij szerint az orosz erők nemcsak tartják a vonalat, hanem rendíthetetlenül nyomulnak előre.

13:22
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva bírálja az amerikai beavatkozást

Moszkva bírálja az amerikai beavatkozást Navalnij szabadon bocsátásával kapcsolatban. Az ukrajnai orosz háborút bíráló, bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szövetségesei azt állítják, hogy csaknem egy hete nem tudtak kapcsolatba lépni vele és áthelyezték a börtönből, ahol hónapok óta fogva tartják.

Az Egyesült Államok szerint Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, és eleve nem lett volna szabad börtönbe zárni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a következőket mondta az amerikai megjegyzésekről:

13:53
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja, hogy kilenc drónt és két cirkálórakétát lőtt le

Az ukrán légierő szerint az Oroszország által indított 15 iráni gyártmányú Shahed drónból kilencet lelőttek.

A két cirkálórakétát Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk régiók felett lőtték le.

A légierő nem közölte, hogy mi történt azokkal a drónokkal, amelyeket nem lőttek le, és hogy a támadás következtében keletkeztek-e károk vagy érkeztek-e beszámolók áldozatokról.

14:20
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az új lengyel kormányfő kiáll Ukrajna mellett

Lengyelország követelni fogja a szabad világ teljes mozgósítását Ukrajna megsegítésére - jelentette ki Donald Tusk újonnan kinevezett miniszterelnök. Tusk a lengyel parlamentben tartott beszédében kiemelte az Ukrajnának nyújtott folyamatos lengyel támogatás fontosságát.

Lengyelország miniszterelnöke is kijelentette, hogy új kormánya megpróbál majd gyorsan véget vetni az ukrán határon a kamionsofőrök tiltakozásának is.

14:43
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Számos terrortámadást akadályoztak meg idén Oroszországban

Az év eleje óta 146 terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban - jelentette be az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) keddi ülésén. A testület elnöke, Alekszandr Bortnyikov szerint a terrorista jellegű bűncselekmények száma az amerikai és brit ellenőrzés alatt működő ukrán különleges szolgálatok aktivizálódásának eredményeként nőtt meg.

Több mint négyezer, a terrorizmus és az ukrán fegyveres csoportok finanszírozásában részt vevő személy számláit zárolták, összesen több mint 110 millió rubel (több mint 430 millió forint) értékben.

Bortnyikov azt hangoztatta, hogy az idén a világhelyzet súlyosbodása és az Oroszország határain tapasztalható növekvő feszültség következtében nőtt meg az állam biztonságát veszélyeztető terrorista bűncselekmények száma. Az FSZB-igazgató beszámolójának értelmében

az Ukrajnában amerikai és brit támogatással létrehozott információs és pszichológiai műveleti központok példátlan méretű kampányt indítottak az oroszországi helyzet megingatására.

Bortnyikov szerint az orosz különleges szolgálatok és a bűnüldöző szervek meghiúsították az ukrán különleges szolgálatok arra irányuló kísérleteit, hogy titkos terrorista sejteket alapítsanak, és a lakosság egy marginális részét beszervezzék robbantások, gyújtogatások és más terrorista bűncselekmények elkövetésére.

15:17
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője kibertámadás áldozata lett

Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője, a Kyivstar közölte, hogy kedd reggel jelentős kibertámadás áldozata lett, amely átmenetileg kiiktatta a mobil- és internethálózatot is.

A vállalat közölte, hogy dolgoznak az üzemzavar elhárításán, és együttműködnek a bűnüldöző szervekkel.

A Monobank, egy jelentős ukrán fizetési rendszer társalapítója közben azt mondta, hogy cégét egy elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS) érte, de mindent ellenőrzésük alatt tartanak.

15:51
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország felgyorsítja az Iránnal való együttműködést

Az orosz külügyminisztérium szerint az ország felgyorsítja az Iránnal kötendő jelentős új államközi megállapodás kidolgozását. A minisztérium nem részletezte a megállapodás hatályát, amely a Moszkva és Teherán közötti növekvő politikai, kereskedelmi és katonai kapcsolatok közepette jött létre.

Oroszország közleményében azt írta, hogy a két ország külügyminiszterei hétfőn telefonon megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a tervek kidolgozását.

Antti Hakkanen finn védelmi miniszter szerint Oroszország Kínával, Iránnal, Észak-Koreával és más globális szövetségeseivel való fokozódó együttműködése fenyegetést jelent az európai országokra.

16:33
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újra megnyitja Finnország az Oroszországgal határos átkelőhelyeit

A finn kormány közölte, hogy még ezen a héten újra megnyit két átkelőt az Oroszországgal közös határon, miután november végén mind a nyolcat lezárták a két ország között, hogy megakadályozzák a menedékkérők beáramlását.

"A korlátozások lebontása nélkül nem tudjuk ellenőrizni, hogy történik-e pozitív változás. Ha a jelenség folytatódik, újra lezárjuk ezeket a határátkelőket" - mondta Petteri Orpo miniszterelnök újságíróknak.

Múlt hónapban Finnország december 13-ig lezárta az orosz határt, hogy megakadályozza az egyre növekvő számú menekültek érkezését az északi országba.

17:29
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Oroszország áll a telefonszolgáltatói hackelés mögött

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) is kommentálta a Kyivstar kibertámadását, azt állítva, hogy orosz hackerek állnak az incidens mögött.

"Az egyik verzió, amelyet az SBU jelenleg vizsgál, az, hogy az orosz különleges erők állhatnak a hackertámadás mögött" - áll a hírszerző ügynökség írásbeli nyilatkozatában.

18:16
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház elfogadta az Oroszországból származó urán importját tiltó törvényjavaslatot

Az amerikai képviselőház december 11-én megszavazta az orosz urán importját tiltó törvényjavaslatot. Az Egyesült Államok által felhasznált urán nagy részét külföldről vásárolják.

19:19
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az ellentámadással kapcsolatos remények nem váltak valóra

Ukrajna ellentámadásával kapcsolatos remények nem váltak valóra, de ez nem jelenti azt, hogy Kijev nem fog győzelmet aratni - mondta Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a BBC-nek december 12-én.

20:08
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz Államtanács tagjaivá váltak az Ukrajnától elcsatolt régiók vezetői

Megújította az orosz Államtanács összetételét kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, a testületbe az új orosz régiók vezetőit is kinevezte.

A kedden közzétett államfői rendelet értelmében az Államtanács tagja lett mások mellett Gyenyisz Pusilin, a donyecki, Leonyid Paszecsnik, a luhanszki, Vlagyimir Szaldo a herszoni és Jevgenyij Balickij, a zaporozzsjai régió kormányzója.

Az orosz Államtanács alkotmányos szerv, amelynek célja a hatalmi struktúrák együttműködésének biztosítása, a bel- és külpolitika fő irányainak, valamint az állam társadalmi-gazdasági fejlődése prioritásainak meghatározása.

Az Államtanácsnak hivatalból tagja mások mellett a miniszterelnök, a parlament két házelnöke, az elnöki adminisztráció vezetője és a kormányzók. Elnöki határozat alapján a tanácsba bekerülhetnek az alsóházban frakcióval rendelkező politikai pártok tagjai, a helyi önkormányzatok képviselői és mások.

21:00
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Írország csökkenteni fogja az újonnan érkező ukrajnai menekülteknek járó juttatásokat és lakhatási támogatást

Írország csökkenteni fogja az újonnan érkező ukrajnai menekülteknek járó juttatásokat és lakhatási támogatást - közölte kedden a dublini kormány.

Az állami juttatásokat az eddigi heti 220 euróról (84 ezer forint) 38,8 euróra (15 ezer forint) mérséklik, és legfeljebb 90 napra korlátozzák azt az időt, amíg a menekültek állami szálláshelyeken maradhatnak.

Valamivel több mint százezer ukrajnai menekült érkezett Írországba az Ukrajna ellen Oroszország indította háború 2022. februári kezdete óta. Ezzel az 5,3 milliós Írország fogadta be Nyugat-Európában lakosságarányosan a legtöbb ukrajnai menekültet. Leo Varadkar miniszterelnök kedden közölte, hogy mintegy 80 ezer ukrajnai menekült tartózkodik továbbra is Íroroszág területén.

22:04
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter szerint nem váltják le a Valerij Zaluzsnij parancsnokot

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter kedden tagadott minden olyan híresztelést, hogy az ország két vezető katonai parancsnokának elbocsátása küszöbön állna - írja a Reuters.

Valerij Zaluzsnij főparancsnok és Szerhij Najev pozíciója a hírek szerint veszélyben van. Zaluzsnij és Volodimir Zelenszkij viszonya azután hűlt ki, hogy a parancsnok szerint az Oroszországgal vívott háború patthelyzetbe került - írja a The Guardian.

22:40
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország fokozza lőszertermelését

Finnország több mint kétszeresére tervezi növelni lőszergyártó kapacitásait 2027-ig - közölte kedden a helsinki védelmi tárca.

A minisztérium tájékoztatása szerint összesen mintegy 120 millió euró beruházásra számítanak a tervben, amiből 24 milliót a kormány, a fennmaradó összeget pedig az ipari magáncégek biztosítanák.

"A mostani döntés jelentősen fokozni fogja a nehézlőszerek termelési kapacitását Finnországban, lehetővé téve Ukrajna hosszú távú támogatását egészen 2030-ig" - közölte Antti Hakkanen védelmi miniszter.