61 milliárd dolláros repülőgépvásárlást jelentett be az Emirates

Emirates, légiflotta, légitársaság, repülőgép
310 repülőgéppel bővül az Emirates flottája
Vágólapra másolva!
A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.
Vágólapra másolva!

Az Emirates a Dubai Airshow-n leadott legjelentősebb megrendelései új repülőgépekre vonatkoztak. A világ legnagyobb szélestörzsű utasszállító repülőgép-flottájával rendelkező légitársaság

52 milliárd dollár értékben 90 darab Boeing 777-9-es, 777-8-as és 5 db 787-es repülőgépek beszerzésére, továbbá 6 milliárd dollár értékben 15 darab Airbus A350-900-as beszerzésére írt alá megállapodást,

amivel együtt az Emirates összesen 310 szélestörzsű repülőgépet rendelt.

310 repülőgéppel bővül az Emirates flottája Forrás: Emirates

Az Emirates a Dubai Airshow-n jelentette be, hogy 950 millió dolláros beruházás keretében új, ultramodern műszaki létesítményt épít a dubaji Al Maktoum Nemzetközi Repülőtéren (DWC). Az egymillió négyzetméter alapterületű komplexumot úgy tervezték, hogy a 2040-es évekig kiszolgálja az Emirates teljes repülőgépflottáját és üzemeltetési igényeit, szabad kapacitását pedig más légitársaságok számára is elérhetővé teszik. Az új létesítmény a közel-keleti kereskedelmi repülés műszaki szolgáltatásainak központja lesz.

Flottája fejlesztésére a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága jelentős megállapodásokat kötött régi és új partnerekkel egyaránt.

A francia Safrant például összesen több mint 1,2 milliárd dollár értékű megrendeléssel bízta meg. Ennek értelmében a cég a legújabb generációs Safran Seats fedélzeti ülésekkel fogja felszerelni az Emirates új Airbus A350, Boeing 777X-9 és meglévő Boeing 777-300-as repülőgépeit. A megállapodás továbbá kizárólagos szolgáltatásokat is magába foglal az utastéri berendezések, a nagy teljesítményű kerekek és karbonfékek, futóműalkatrészek, valamint MRO-szolgáltatások – felújítás, karbantartás, nagyjavítás – terén.

Annak érdekében, hogy az Airbus A380-as repülőgépei a következő évtizedben is megfeleljenek az Emirates szigorú előírásainak, a légitársaság több mint 1,5 milliárd dollár értékű megállapodásokat kötött a légiközlekedési piac és az MRO-szolgáltatások teljes spektrumában tevékenykedő partnerekkel karbantartási, javítási és nagyjavítási szolgáltatásokra, alkatrészellátásra, alkatrészjavításra és műszaki támogatásra vonatkozóan. Az amerikai repülőgépgyártóval, a Boeing-gel egyetértési megállapodásba foglalták az olyan fejlett digitális technológiák közös alkalmazását, mint a drónokkal támogatott repülőgép-ellenőrzések, a pontosság és hatékonyság fokozása érdekében használt virtuális- és kiterjesztett valóság (AR és XR) eszközök, valamint a prognosztikai és prediktív karbantartás következő generációjának bevezetése.

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága és Németország legnépszerűbb szabadidős légitársasága, a Condor szintén a Dubai Airshow-n írta alá az interline partnerségükről szóló megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy utasaik a két légitársaság 70 európai, afrikai, ázsiai, ausztráliai és közel-keleti célállomásaira egyszerűen, egyetlen jeggyel eljussanak.

A két légitársaság utasai egyetlen jeggyel foglalhatják le a csatlakozó járatokat, így egyaránt gyorsabbá és könnyebbé válik a becsekkolás és a poggyászfeladás.

Az egy hetes eseményen az Emirates nem csupán beruházási és partnerségi megállapodásokat kötött. Bemutatta repülőgépcsaládját - köztük a négyosztályos A380-ast, a Boeing 777-ER-t és a nemrégiben bevezetett magán chartergépet, az Embraer Phenom 100-at -, standján pedig a látogatók többek között kipróbálhatták a légitársaság kiterjesztett valóságot használó, munkavállalói képzést segítő alkalmazását, a MIRA-t. A 2023-as Dubai Airshow-n az Emirates eseményein több mint 43 ezer látogató vett részt.