Korrupt határrendészek ellen emeltek vádat: itt vannak az ügy részletei

2023. dec 12. 14:46
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Ketten közel fél évig voltak letartóztatásban

Ketten közel fél évig voltak letartóztatásban / Fotó: ügyészség

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsánál nyolc határrendésszel – köztük egy alosztályvezetővel – és egy román állampolgárral szemben.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a nyomozás során valamennyi vádlott beismerő vallomás tett. A rendőr vádlottak hivatásos szolgálati viszonya az eljárás alatt megszűnt, közülük ketten közel fél évig voltak letartóztatásban.

A vádirat lényege szerint a nagylaki határrendészek szolgálatuk során még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy készpénzért cserébe eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

Vádat emeltek egy hatósági állatorvos és 5 társa ellen, akik hamis papírokkal szállítottak kiskutyákat

Vádat emeltek egy hatósági állatorvos és 5 társa ellen, akik hamis papírokkal szállítottak kiskutyákat

A hivatalos személyek megállapodtak abban, hogy a szolgálatuk alatt a külföldi állampolgároktól megszerzett korrupciós pénzt egymás között szétosztják, a készpénzt pedig egymástól meghatározott időközönként átvették, azokat különböző egyedileg kialakított rejtekhelyen (köztük az egyenruhájukban, vagy napszemüvegtokban), esetenként pedig az átkelőhelyen tárolták a szolgálatuk végéig – írják az ügyészség oldalán.

A vádlottak a korrupciós tevékenységet az eljárás adatai szerint bizonyítottan 2022. február közepe és 2022. június vége között folytatták, a vesztegetési pénzből valamennyien részesedtek.

Az ügyészség a kilenc vádlott többsége esetében büntetésként végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására, a vagyonvisszaszerzési eljárás eredményére tekintettel pedig a vádlottaktól lefoglalt 4095 euró, 1050 lei, 355 angol font, 210 zloty és 355 000 forint értékben vagyonelkobzásra tett indítványt vádiratában az ügyészség.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

korrupció

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

vádemelés korrupció határrendészek