Ettől sokan kiborulnak majd: januártól több HÉV-vonalon is járatritkítást terveznek

2023. dec 12. 14:35
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Egy vágányon közlekedik a H8-as és H9-es HÉV / Fotó: RAS-archívum

Járműhiány miatt kevesebb HÉV fog közlekedni januártól / Fotó: Ringier Archív

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán arról számolt be, hogy januártól az állam több HÉV-vonalon is járatritkítást tervez.

A fővárosi HÉV-vonalak államosítása még Karácsony Gergely előtt, Tarlós István főpolgármestersége alatt történt 2016-ban, amikor is új járműveket és felújítást is ígértek. Most azonban a tervek szerint járműhiány miatt több vonalon ritkítják a menetrendet januártól, de a főpolgármester szerint az is elképzelhető, hogy az elöregedő járművek miatt majd újabb ritkításokra is számíthatunk.

Figyelem! Mától változik a MÁV–Volán menetrendje – Több HÉV- és buszjáratot is érint

Figyelem! Mától változik a MÁV–Volán menetrendje – Több HÉV- és buszjáratot is érint

Az új módosítás sokaknak jelenthet majd gondot, hiszen Budapesten és az agglomerációban is számtalan ember választja ezt a fajta tömegközlekedést. A szentendrei HÉV immár a legforgalmasabb elővárosi vonalnak számít, és naponta 116 ezer utast szállít, de a ráckevei HÉV-vel is naponta 27 ezren utaznak. Ezeken a vonalakon is kevesebb járat indul majd januártól, a főpolgármester pedig Facebook-bejegyzésében arról szólt, hogy a járatritkítások helyett új járművekre és felújításokra lenne szükség.

Mielőbb tisztán kellene látni, hogy mikor, és milyen forrásokból történhet meg a HÉV-vonalak felújítása - és hogy addig mire számíthatnak az utasok – írta Karácsony Gergely, akinek bejegyzését teljes egészében közöljük.

„Annyira nem bírja működtetni az állam a HÉV-eket, hogy járatritkítást terveznek több vonalon januártól. Ez elfogadhatatlan.

A HÉV vonalak működtetését még Tarlós Istvánék passzolták le az államnak. Ígértek azóta mindent: új járműveket, felújítást, de ebből semmi nem lett.

Eközben Budapesten a közösségi közlekedés minden, a Főváros kezében lévő ágazatában jelentős fejlesztések történtek. Többek között teljes egészében alacsonypadlós lett a budapesti buszközlekedés, forgalomba állítottunk 48 új trolit, 26 új villamost, befejeztük az M3-as metró felújítását.

Miközben mi minden nehézség ellenére fejlesztjük a budapesti közösségi közlekedést, a MÁV-HÉV arról tájékoztatta a Fővárost, hogy járműhiány miatt több vonalon ritkítják a menetrendet januártól. Az elöregedő járművek miatt ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy nem következnek újabb ritkítások, pedig már a mostani is sokaknak fog fájni.

A naponta 116 ezer utast szállító, és ezzel a legforgalmasabb elővárosi vonalként működő szentendrei HÉV-en, és a naponta 27 ezer utast szállító ráckevei HÉV-en járatritkítás helyett új járművekre, felújításokra van szükség. A kormány nem szórakozhat Budapest és az agglomeráció közlekedésével. Mielőbb tisztán kellene látni, hogy mikor, és milyen forrásokból történhet meg a HÉV-vonalak felújítása - és hogy addig mire számíthatnak az utasok.”

Frissítés:

Átmeneti járműhiány miatt január 8-tól változik a szentendrei és a ráckevei HÉV menetrendje - közölte a MÁV-Volán csoport kedden az MTI-vel.

A H5-ös (szentendrei) HÉV csúcsidőben gyakrabban, csúcsidőn kívül azonban a megszokottnál ritkábban indul majd. A H6-os (ráckevei) vonalán pedig a reggeli és délutáni órákban egy-egy járattal kevesebb vagy kisebb kapacitású járat közlekedik - ismertették.

Azt írták: a MÁV-HÉV járműállománya mára jócskán túlteljesítette azt az élettartamot, amelyre tervezték, ezért a vállalat a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) felügyeletével 54 új HÉV-szerelvény beszerzését készítette elő. Ezt a beszerzési folyamatot lassította, illetve visszavetette az, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós források azon részéhez, amelyből ezek a közlekedésfejlesztési célkitűzések finanszírozhatók.

További kihívást jelentett, hogy az alkatrészellátás akadozóvá vált, bizonyos alkatrészek esetében pedig teljesen megszűnt, az alternatív szállítói láncok viszont - épp a járművek életkora és az általuk képviselt korábbi technológia miatt - nem állnak rendelkezésre vagy csak nehezen kiépíthetők - fogalmaztak.

E két tényező együttes hatása átmeneti járműhiányt eredményezett a MÁV-HÉV-nél: tartósan több jármű vár érdemi javításra, felújításra, mint amennyi az összes járat forgalomba adásához szükséges volna. Magyarországon ugyanis csak olyan HÉV közlekedhet, amely az utasok biztonságát nem veszélyezteti

- áll a közleményben.

Hozzátették: a helyzet kezelésére a MÁV-HÉV szakemberei olyan átdolgozott menetrendre tettek javaslatot, amely az utasoktól a lehető legkevesebb alkalmazkodást követeli meg, miközben a HÉV-szolgáltatás a 2024-es évben is kiszámítható, ütemes menetrend mellett garantálható.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

HÉV

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
HÉV Karácsony Gergely közlekedés MÁV változás menetrend