Beázott termek, leszakadt plafon és patkányok a neves budapesti vendéglátós szakközépben – Áldatlan állapotok között tanulnak a diákok – fotók

2023. dec 12. 16:22
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Olvasónk jelzése nyomán felkerestük az érintett iskolát / Fotó: Blikk

Olvasónk jelzése nyomán felkerestük az érintett iskolát / Fotó: Blikk

Fűtés sem mindig van és ha az órát sem tudják megtartani ilyen körülmények között, inkább hazaküldik a diákokat.

Bokáig érő víz, leszakadt mennyezet és már rágcsálók is megjelentek – egészen döbbenetes körülmények uralkodnak az egyik jónevű fővárosi középiskolában, ahol vendéglátást tanulnak a diákok: vagyis mindannak ellentétét, amivel nap mint nap szembesülnek. Olvasónk fordult szerkesztőségünkhöz kétségbeesetten, névtelenséget kérve:

"Nem szeretném felfedni a kilétemet, de ez így, ahogy van, már nem mehet tovább. Először még csak kisebb beázások voltak, de az elmúlt hetekben a helyzet egyre rosszabb lett. Néhol omladozni kezdett a fal a felgyűlt csapadéktól, majd bokáig ért a víz az osztályokban, kezdett leszakadozni egyes termekben az álmennyezet, áztak kábelek is. A padok, asztalok szétáztak"—adott szomorú képet olvasónk a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum mostani mindennapjairól, amelyekről fotókat is küldött lapunknak.

Látható a rengeteg víz, valósággal úszik a tanterem / Fotó: Olvasónk

Látható a rengeteg víz, valósággal úszik a tanterem / Fotó: Olvasónk

És ez még semmi, elmondása szerint fűtés sem mindig van, a diákokat december elején megkérték, egy pár napig ne menjenek be, aztán arra érkeztek meg, hogy már patkányok is vannak az épületben.

Nem számítottak arra a diákok, hogy erre térnek vissza a kényszerszünetről / Fotó: Olvasónk

Nem számítottak arra a diákok, hogy erre térnek vissza a kényszerszünetről / Fotó: Olvasónk

Az elmondottak valóságtartalmáról természetesen igyekeztünk meggyőződni a helyszínen, ahol munkatársunknak az éppen végző diákok az iskola előtt egyaránt megerősítették: komoly bajok vannak. Csak úgy dőlt belőlük a panasz.

— Patkányt még nem láttam, de tény, hogy a plafon néhol leszakadt, hetek óta ez megy. Az órákat megtartják most is, igaz, csak ha az adott terem éppen nincs lezárva a beázás miatt—vonta meg a vállát az egyik lány. Egy iskolatársa közbevágva mondja, egyikükre nem olyan rég majdnem ráesett a lefelé szakadó mennyezet, de szerencsére nem sérült meg senki.

Egy több éve az intézményben tanuló lány szinte megszokta, hogy fűtés sem mindig van, régóta kabátban ücsörög ilyenkor az órákon.

—Azt nem mondanám, hogy egyáltalán nem fűtenek, de tény, hogy alig érezni. Én fázósabb vagyok, de amúgy is jellemző évek óta, hogy nem csak én, mások is inkább kabátban ülnek be az órákra—adott felvilágosítást a tanuló. Az iskola előtt gondterhelt arccal cigarettázó felnőtteket megszólítottuk, de azonnal elhárították érdeklődésünket, az iskola vezetéséhez irányítva minket.

A szülők szerint így tovább tanulni már nem lehet / Fotó: Olvasónk

A szülők szerint így tovább tanulni már nem lehet / Fotó: Olvasónk

Megtudjuk, hogy az 1952 szeptembere óta - akkor még Közétkeztetési Technikum néven - létező iskola régóta küzd a beázással, de „olyan nagy baj, mint most, még sosem volt, a hatalmas esőzések, havazások miatt fordult nagyon rosszra a helyzet".

A szülők érthető módon rendkívül dühösek. Információink szerint gyerekeiket megkérték az iskolában, hogy a termekről, az áldatlan állapotokról készült fotókat töröljék, attól félnek, hogy különben bezárják az iskolát, de mint informátorunk fogalmazott, „belátható, hogy ilyen körülmények között tanulni sem lehet és eléggé egészségtelen is".

Egy másik olvasónk azt írta nekünk: "Az én fiam is ebbe az iskolába jár, és nagyon sajnálom hogy egy ilyen nagy névnek örvendő helyből ez lett. Az iskolában oktató tanárok, és az ott tanuló gyerekek, igazán megérdemelnének egy méltó helyet. Szegény névadó most biztos forog a sírjában. A beázás miatt lezárt szektorok omladozó mennyezet..stb. Bízom benne hogy ezen cikk után a tankerület fektet ebbe is hogy visszanyerje az iskola régi fényét!"

Ázik az iskola / Fotó: Olvasó

Ázik az iskola / Fotó: Olvasó

Van terület, amit egy időre le is kellett zárni / Fotó: Olvasó

Van terület, amit egy időre le is kellett zárni / Fotó: Olvasó

Beázó helyiségek a neves, egykor jobb napokat látott iskolában / Fotó: Olvasó

Beázó helyiségek a neves, egykor jobb napokat látott iskolában / Fotó: Olvasó

Természetesen több kérdéssel kerestük magát az iskolát, ahonnan készségesen ugyan, de átirányítottak minket:

„Információkérő leveleit továbbítottam az iskolát fenntartó Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz. Ők jogosultak választ adni a kérdéseire" —írta Kóbor Zoltán igazgató. Szintén megkerestük a Klebelsberg Központot, kíváncsiak voltunk, tudnak-e a problémákról, kaptak-e jelzést az iskolától, ha sikerült valamit orvosolni belőlük, akkor melyek voltak azok, de közölték, az intézménynek nem ők a fenntartói. Ugyancsak kerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) - sok szülő ugyanis már fontolgatta, hogy értesíti az illetékes hatóságot a közegészségügyi előírások betartatása miatt -, ha válasz érkezik, beszámolunk róla.

A fenntartótól az egyetlen elfogadható lépés a hibák, a beázások okainak kijavítása lenne. Vajon megcsinálják?

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

oktatás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

iskola patkány