Újra módosították az Alaptörvényt, jön a Szuverenitásvédelmi Hivatal

2023.12.12. 18:25
Az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők elfogadták az Alaptörvény tizenkettedik módosítását, valamint megszavazták a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot is.

A parlament 135 igen, 34 nem, 6 tartózkodás mellett elfogadta Alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében az ország alkotmányos önazonosságának védelme érdekében egy független szerv jön létre.

Az alkotmánymódosítással lehetővé válik az is, hogy a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit, ahogy azt is, hogy a honvédségen belül nem alakulhat szakszervezet.

Az Alaptörvény-módosítás részleteiről, amely „a haza védelme nemzeti ügy” kitételt is tartalmazza, itt írtunk bővebben.

Szuverenitásvédelmi Hivatalt hoznak létre

A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot 140 igen, 50 nem mellett fogadták el. Ez alapján elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozzák létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló, külföldi támogatást hivatott vizsgálni.

A Büntető törvénykönyvet azzal egészítik ki, hogy „a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölőszervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást, vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Rögzítik azt is, hogy „a jelölőszervezetkénti nyilvántartásba vételét kérő, illetve a nyilvántartásba vett egyesület a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használhat fel”.

A parlament szavazott a választási szabályok módosításáról is, erről itt írtunk bővebben.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreiről itt írtunk részletesen.