Növényvédő szer került az ivóvízbe Akasztón, háborognak a helyiek – videó

2023. dec 12. 19:34
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Nem lehet inni a csapvizet Akasztón/Illusztráció: Pexels

Nem lehet inni a csapvizet Akasztón/Illusztráció: Pexels

Nagy baj történt Akasztón: növényvédő szer került az ivóvízbe. A Bács-Kiskun megyei településen azóta csak lajtos kocsiból hozott vízből lehet főzni és inni, ám a napi 3 liter kevésnek bizonyult a helyieknek.

A polgármester szerint a problémát az okozta, hogy az elmúlt hónapokban hullott nagy mennyiségű eső a vegyszert az altalajba mosta, ahonnan az ivóvizet nyerik. Egy helyi lakos is arról panaszkodott az RTL Híradónak, hogy a kávé- és teaivás mellett kevés a napi 3 liter fejadag.

„Jelenleg nálunk, Akasztón a csapvízből inni nem lehet. Ugyanis növényvédő szer bemosódása miatt a víz fertőzött” – nyilatkozta Suhajda Antal polgármester.

Beszakadt az út egy teherautó alatt Vácon: ivóvíz-korlátozást kellett bevezetni a városban

Beszakadt az út egy teherautó alatt Vácon: ivóvíz-korlátozást kellett bevezetni a városban

Hétfőn arra is fény derült, hogy a településen bentazon peszticid maradványait mutatták ki az ivóvízben. A város vezetője azt is megmutatta, hogy Akasztó határáról 2,5 kilométerre vannak a fertőzött kutak.

„Csak arra tudunk gondolni jelenleg, hogy az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű csapadék hullott le, és a mi talajunkban nincs meg az a vízzáró réteg, mint máshol, így a szer könnyen lemosódhatott az altalajba” – magyarázta Suhajda Antal a Híradónak.

Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, szerinte leghamarabb márciusra tudják azt a víztisztítást elvégezni, amikor már a próbaüzemen is túl lesznek, arról pedig szerencsére nem tudnak, hogy bárkinél egészségügyi problémát okozott volna a szennyezett víz.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

ivóvíz

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

növényvédőszer ivóvíz akasztó