Minden, amit a választási kampányról tudni kell

20220403121416  MG 4193
2024.05.02. 15:23
Június 9-én egyszerre tartják hazánkban az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Szájbarágónkban a választási kampánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük csokorba.

Mettől meddig tart a választási kampányidőszak?

Április 20-ától június 9-e 19 óráig. A jelölőszervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok a kampányidőszak első napjától kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.

Hány ajánlás szükséges a pártlista állításához az EP-választáson?

Húszezer. Az EP-választáson csak az a párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjti a szükséges számú érvényes ajánlást a választópolgároktól.

Hány ajánlás szükséges a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán?

A jelöltséghez szükséges ajánlások számát lakosságszám alapján a jegyzők állapították meg. A polgármester-választáson a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300, a százezernél több lakosú településeken legalább 500 ajánlást kell összegyűjteniük, a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlás kell. A jelölteknek május 6-án 16 óráig kell összegyűjteniük a szükséges számú érvényes ajánlást.

Lehet-e több jelöltet, illetve pártlistát is ajánlani?

Lehet. Egy választópolgár több listát, jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet, illetve listát csak egy ajánlással támogathat.

Hogyan történik az ajánlás?

A magyarországi lakcímmel és személyi azonosítóval rendelkező választópolgároknak az ajánlás során nevüket, személyi azonosítójukat és magyarországi lakcímüket kell megadniuk az ajánlóíven, és azt saját kezű aláírásukkal kell ellátni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az ajánlóíven a nevüket, a személyazonosságukat igazoló, magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolványuk, útlevelük vagy vezetői engedélyük számát, továbbá a születési idejüket adják meg, és esetükben is szükséges az ajánlóív saját kezű aláírása.

A választópolgár jelenlétében adatai más által is rávezethetők az ajánlóívre, azonban saját kezű aláírása ebben az esetben is elengedhetetlen feltétel.

Ellenőrizhetik-e a választópolgárok az ajánlásukat?

Igen. Lehetőség van ugyanis arra, hogy a választópolgárok a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatással ellenőrizzék az ajánlásukat. Megnézhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. Fontos azonban kiemelni, hogy a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket már ellenőriztek. A Nemzeti Választási Iroda még 2022-ben azzal a céllal hozta létre az online ajánlás-ellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát, és erősítse a közbizalmat. További információk ide kattintva érhetőek el.

Ki gyűjthet ajánlásokat?

Aktivistaként bárki. De csak a választópolgárok zaklatása nélkül.

Hol lehet ajánlásokat gyűjteni?

Csaknem mindenütt. A törvény azonban tiltja a gyűjtést az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben. Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben, illetve a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen (például áruházi parkolóban).

Lehet-e választási gyűlést tartani?

Igen, kivéve a szavazás napján. A kampányidőszakban lehet választási gyűléseket tartani, ezek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Aki közterületen nyilvános gyűlést szervez, azt a megtartása előtt legfeljebb három hónappal, a meghirdetése előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak.

Kell-e engedély a választási plakátokhoz?

Nem. A kampány végéig a jelöltek és jelölőszervezetek engedély nélkül készíthetnek plakátot (választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát) mérettől és hordozóanyagtól függetlenül, de ezeken is minden esetben szerepelnie kell impresszumszerűen a kiadó adatainak. Így fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadás felelősének nevét.

Hová helyezhető el választási plakát?

Nem akárhová. Kampányidőszakban plakátot magántulajdonú ingatlanon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig csak a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet elhelyezni. Tilos plakátolni védett műemléken, építészeti örökségen, védett természeti területen, valamit állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül. Továbbá úgy kell elhelyezni a plakátot, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölőszervezet plakátját, valamint károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Hol jelenhetnek meg politikai hirdetések?

A kampányban csak azok a sajtótermékek közölhetnek politikai hirdetést, amelyek március 20-ig jelezték ezt a szándékukat az Állami Számvevőszéknek, és ott nyilvántartásba is vették a sajtóorgánum hirdetési árjegyzékét. Az EP-választásra 70 nyomtatott és 82 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzékét vették nyilvántartásba, az önkormányzati választásra pedig 75 nyomtatott és 84 elektronikus sajtótermékét.

A közösségi média közlési felületet biztosít a felhasználóknak üzeneteik, véleményük továbbításához. A felületen megjelenő tartalomért, az azzal kapcsolatos esetleges jogsértésért a tartalom létrehozója, publikálója, terjesztője viseli a felelősséget.

Lesz politikai hirdetés az Indexen?

Nem. A korábbi évek gyakorlatát követve ezúttal sem lesznek politikai hirdetések az Indexen.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)