Lehet túl sok a jóból? Ne halmozzuk el a gyerekeket ajándékokkal!

2023. dec 13. 8:13
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Nem tesz jót a gyerek személyiségfejlődésének, ha túl sok ajándékot kap / Fotó: Shutterstock

Nem tesz jót a gyerek személyiségfejlődésének, ha túl sok ajándékot kap / Fotó: Shutterstock

Mindjárt itt a karácsony, amikor nagy a kísértés, hogy minél több ajándékkal lepjük meg a gyerekeket. A csillogó szempárok látványa és az ajándékozás öröme felbecsülhetetlen. De pszichológiai szempontból a karácsonyfa alatti ajándékhegyek károsak lehetnek a kicsik fejlődésére – állítja Sean Grover pszichoterapeuta a psychologytoday.com cikkében. A szakember szerint az örömteli dolgok nem mindig állnak összhangban a gyermekek pszichés egészségével. Ha túlzásokba esünk az ajándékozás terén, az az alábbi problémákat okozhatja.

Növeli a destruktív viselkedést

Azok a gyerekek, akik az ünnepek alatt mohó ajándékszerzésre hajlamosak, vagyis minél több meglepetést akarnak, negatív szociális és érzelmi következményektől szenvednek. A Missouri Egyetem tanulmánya szerint az ilyen gyerekek felnőttként hajlamosabbak lesznek eladósodni, szerencsejáték függővé vagy vásárlásmániássá válni.

Cikkünk után jótevő sietett Erzsike segítségére: Andrea telepakolta a végrehajtó által kifosztott nyugdíjas kamráját, de nem csak ezt tette!

Cikkünk után jótevő sietett Erzsike segítségére: Andrea telepakolta a végrehajtó által kifosztott nyugdíjas kamráját, de nem csak ezt tette!

Csökkenti az önbecsülést

A tartós önbecsülés az identitás erős tudatában gyökerezik, nem pedig a materializmusban. A több ajándék nem egyenlő a megnövekedett önértékeléssel. Tanulmányok kimutatták, hogy nincs összefüggés az anyagi javak és az önbecsülés vagy a boldogság között. Valójában azok a gyerekek, akik szerényebb körülmények között élnek a családban, de pozitív kapcsolatuk van a szüleikkel és a társaikkal, magasabb pontszámot érnek el az önértékelési teszteken. Kevesebb viselkedési problémájuk van, és sokkal ellenállóbbak az akadályokkal szemben, mint a túlzásokba eső, költekező szülők gyerekei.

Nem ad tartós boldogságot

A Harvard’s Journal of Happiness című folyóiratban publikáló kutatók azt találták, hogy az emberek többre értékelik a másoknak vásárolt ajándékokat, mint a maguknak vett dolgokat. Amikor az „ajándékozók” kitöltöttek egy személyes elégedettségi skálát, magasabb pontszámot értek el, mint azok, akik magukat ajándékozták meg. Ha segít a gyermekének és megtanítja a nagylelkűségre, az növeli a személyes boldogságot. Azok a gyerekek, akik csak az ajándékokat értékelik, nagyobb valószínűséggel válnak egocentrikussá, s hiányzik majd belőlük az empátia.

Mit tegyünk?

Az ajándékozás egészséges határainak kialakítása nagyobb átgondoltságot és megfontoltságot vált ki a gyerekekből. A házi készítésű ajándékok, játékok olyan emlékeket ébresztenek, amelyek tovább tartanak, mint az AA elemek, pláne, ha a közösen eltöltött idő is maradandó élmény. Törekedjen arra, hogy olyan meglepetést vegyen, amely fokozza a kreativitást vagy fejleszti a motoros készségeket, ilyen például a hangszer, a kézműves eszközök vagy a fényképezőgép. Erősíti a kicsik önbecsülését és önbizalmát, ha sikerélménye van valamiben. Ezzel azt is megtanulhatják, hogy nincs szükség túlzottan drága és sok holmira ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

advent

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
karácsony ajándék meglepetés gyerek advent